instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

U Italiji pala historijska kiša, srušen evropski rekord

U Italiji pala historijska kiša, srušen evropski rekord

U Italiji je jučer tokom silovitog olujnog nevremena pala rekordna kiša. Količina je takva da je srušen dosadašnji evropski rekord u količini koja je pala u 12 sati.

Satelitski snimak koji prikazuje količinu padavina nad Italijom u posljednjih 36 sati na Twitteru je objavio škotski meteorolog Scott Duncan.

“Italija… novi evropski rekord. Nevjerovatnih 740.66 milimetara kiše u samo 12 sati”, napisao je Duncan.

Prema njegovim navodima, u Italiji je srušen novi rekord količine kiše koja je pala u šest sati u toj državi, a zatim i evropski rekord količine kiše u periodu od 12 sati.

O kakvoj se kiši radilo, pokazuje podatak iz grada Rossiglione nedaleko od Genove. Tamo je, naime, tokom ponedjeljka i utorka u periodu od 12 sati pao 741.68 mm kiše, što je gotovo 60 posto ukupne količine koja u tom gradu padne u godinu dana.

Komentirajući podatak da je oko Đenove u svega dvanaest sati palo čak 740,6 mm kiše, domaći meteorolozi upoređuju da je to npr. 79,5 posto prosječne godišnje količine padavina za Sarajevo.

Kako navodi Bakir Krajnović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda, narednih dana jesen će, napokon, pokazati svoje pravo lice.

“Obilnija, dosadna, ali ipak dobrodošla kiša, zahvatit će cijelu Bosnu i Hercegovinu. Veće količine se očekuju na sjeverozapadu, zapadu, jugozapadu zatim u centralnim predjelima i na prostoru Hercegovine”, navodi Krajinović.

Podsjeća da je na snazi i narandžasto upozorenje na obilne padavine od 30 do 50mm, mjestimično i od 50 do 70 mm tokom 24 sata.

“Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode”, upozorava Krajinović.

Nova promjena u vidu umanjenja količine padavine izgledna je od subote, ali i dalje uz nestabilno vrijeme i temperature prikladne godišnjem dobu.

KOMENTARI