U ljetnom periodu pojačan nadzor ugostiteljskih objekata u FBiH: Prepoznajte simptome trovanja hranom

HomeVijestiBiH

U ljetnom periodu pojačan nadzor ugostiteljskih objekata u FBiH: Prepoznajte simptome trovanja hranom

Pojačane inspekcijske kontrole u cijeloj FBiH

U Federaciji BiH svake godine registrira se nekoliko stotina slučajeva trovanja hranom, a najčešće se dešavaju u ljetnom periodu, kazali su u Epidemiološkoj službi Federalnog zavoda za javno zdravstvo osvrćući se na nedavno trovanje hranom većeg broja građana u Konjicu.

-Pošto simptomi bolesti najčešće kratko traju, često se ona, pa i manja epidemija, ne prijavljuju zdravstvenoj službi. Pojam ‘trovanje hranom’ obuhvata sva oboljenja koja nastaju zbog uzimanja nezdrave, pokvarene hrane i vode, zagađene različitim bakterijama, virusima, parazitima i hemijskim tvarima – kazala je za Faktor prim. dr. Mirsada Mulaomerović iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Glavni simptomi

Dodaje da su uzroci trovanja hranom mnogobrojni, a da su to najčešće posljedice grubog kršenja higijensko-sanitarnih pravila pri spremanju, čuvanju, transportu ili prodaji životnih namirnica.

-Tu su i nesprovođenja sanitarno-veterinarskih mjera u vezi sa sirovinama poput mesa, mlijeka, mliječnih proizvoda. Hrana može biti kontaminirana bilo kada u toku proizvodnje i distribucije, a primarna odgovornost leži na proizvođačima hrane. Ipak, veliki broj oboljelih uzrokovan je nepropisnom pripremom hrane, kod kuće, u restoranima i uopće na tržištu – objasnila je Mulaomerović.

Navodeći simptome uzrokovane kozumiranjem kontaminirane hrane, napitaka, Mulaomerović je kazala da su to povišena temperatura, bolovi u trbuhu, povraćanje ili proliv.

Bez komplikacija

-Ovisno o uzročniku, bolest nekada traje kratko i bez komplikacija. Međutim, događa se da zbog povraćanja i proliva organizam može izgubiti toliko tekućine i elektrolita da mogu nastupiti i po život opasne komplikacije. I to ako se pravovremeno ne sprovedi liječenje, odnosno nadoknada tekućine u slučaju salmonele, a ponekad mogu završiti i fatalno. Dojenčad, djeca, trudnice, starije osobe i hroničari su posebno osjetljivi – poručila je ona.

Savjetuje da kod trovanja hranom treba voditi računa o nadoknadi tekućine, a u slučaju jakih tegoba obavezno se javiti ljekaru.

Kontrola objekata

Edin Čengić, portparol Federalne uprave za inspekcijske poslove, kazao je za Faktor da se s ciljem zaštite zdravlja građana na terenu u okviru kontrola, naročito u ljetnom periodi, nadziru ugostiteljski objekti.

-To rade sanitarni i zdravstveni inspektori. Ono što svaki inspektor po ulasku u objekat traži je sanitarna knjižica. Dakle, provode se kontrole i naravno nije isključeno i da veterinarski inspektori kontrolišu porijeklo hrane koja se priprema u ugostiteljskim objektima. Naravno, takvih objekata je mnogo, ali velika većina se nastoji prekontrolisati s ciljem zaštite zdravlja građana – istakao je Čengić.

(E. Duvnjak – Šalaka/Faktor.ba)

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0