instant fap

U Novu godinu ušli smo sa povećanom nezaposlenošću: Dali ima nade?

U Novu godinu ušli smo sa povećanom nezaposlenošću: Dali ima nade?

Dok se poslanici u Skupštini Unsko-sanskog kantona bore za dobro plaćene fotelje, postoji zabrinjavajući problem mladih, ali i onih starijih o sve većoj nezaposlenosti, kako u našem Kantonu, tako i u cijeloj Federaciji BiH.

Na prostorima BiH u Novu godinu se ušlo sa 550 hiljada nezaposlenih, a čak 45 hiljada radno aktivnih na području Unsko-sanskog kantona nema zaposlenje. Nezaposlenost mladih iznosi visokih 60 procenata, tako da svaki drugi mladi građanin BiH ne radi.

Ukoliko se realiziraju planirane mjere „aktivne politike zapošljavanja“ u Federaciji BiH bi se trebalo otvoriti 10 hiljada novih radnih mjesta. Kada je u pitaju Unsko-sanski kanton, federalnim budžetom u ovoj godini planirano je 10 miliona maraka za mjere aktivne politike zapošljavanja preko Zavoda za zapošljavanje FBiH.

Mladi se sa pravom ipak pitaju jeli to kampanja ista ona „po mjeri čovjeka“ od koje mjere do sada mladi nisu imali bilo kakve koristi. Za sufinanciranje poslodavaca koji nezaposlenima omogućavaju prvo sticanje radnog iskustva izdvojit će se više od 28 miliona maraka, a za sufinanciranje zapošljavanja Roma 896 hiljada KM.

Za program „Omladinsko poduzetništvo“ planirano je 720 hiljada KM, a za „Poduzetništvo 30+“, odnosno pokretanje malog biznisa za nezaposlene starije od 30 godina 360 hiljada maraka. Programom obuke za aktivno traženje posla, vrijednim 500.000 KM, predviđena je priprema za zapošljavanje i tehnika „aktivnog traženja posla“.

KOMENTARI