instant fap

U Parlamentu BiH postoji većina za smjenu Lagumdžije

U Parlamentu Bosne i Hercegovine postoji većina koja može izglasati smjenu Zlatka Lagumdžije s funkcije ministra vanjskih poslova BiH, izjavio je danas u Banjoj Luci predsjednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik.

Dodik je objasnio na koji način bi to moglo biti izvedeno.

„Uz 13 glasova predstavnika iz RS-a i devet plus tri glasa iz Federacije BiH, jasno je da postoji većina koja može da smijeni Lagumdžiju. Mi o tome ko bi podržao Lagumdžijinu smjenu još nismo vodili direktne razgovore, ali veoma brzo ćemo otvoriti i to pitanje u Parlamentu BiH”, izjavio je Dodik.

Na novinarsko pitanje da li bi Lagumdžijina smjena značila i formiranje nove vladajuće koalicije na državnom nivou, predsjednik RS-a je kazao da su takve stvari sasvim normalne u demokratskim društvima.

Komentirajući Lagumdžijinu izjavu da neće njemu podnositi ostavku, Dodik je istakao da Lagumdžija s njim osobno nema problem, te da njemu ni ne treba podnositi ostavku.

„On ima problem s Ustavom BiH i to je pitanje preko kojeg mi nećemo preći”, zaprijetio je Dodik.

Govoreći o izjavi člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića da bi nakon Lagumdžijine eventualne smjene mjesto ministra vanjskih poslova BiH trebalo pripasti Srbima, Dodik je potvrdio da bi tako trebalo biti po redu stvari.

„Mi smo prihvatili kompromis Lagumdžijinim imenovanjem samo zato da se ne ponavljaju stvari kao što je to bile u vrijeme Svena Alkalaja, a Lagumdžija je, iako je dao obećanje, radio drugačije. Ipak, imenovanje Srbina na funkciju ministra vanjskih poslova značilo bi prekompoziciju sastava Vijeća ministra, a mislim da to nije primarno u ovom trenutku”, zaključio je Dodik.

KOMENTARI