U petak na BHT1 premijera filma o odlasku košarkaša BiH na EP 1993.

HomeSport

U petak na BHT1 premijera filma o odlasku košarkaša BiH na EP 1993.

Gasi li ste BHT1?

BHT1 u petak u 21 sat emituje nagrađivani dokumentarni film The Long Shot, koji je rađen u koprodukciji BHRT-a, autora Alvara Gonzalesa Allera i Olivera Valentea koji govori o odlasku košarkaške reprezentacije BiH na Evropsko prvenstvo 1993. godine, iz ratnog Sarajeva, grada pod opsadom.Tadašnji selektor, najbolji sportista Bosne i Hercegovine svih vremena Mirza Delibašić, na dispoziciji je imao samo deset igrača u ekipi koja je ostvarila najbolji plasman naše selekcije ikad osvojivši osmo mjesto.

Nevjerovatne okolnosti, izlazak iz Sarajeva preko piste, okupljanje i opremanje tima, hrabrost, čelična volja, ljubav prema domovini, neopisivi duh, čak i humor, teme su koje kroz film prepričavaju i predstavljavaju na izuzetno emotivan način tadašnji igrači i osobe koji su im bliske ili su učestvovale i pomogle njihov nastup -protagonisti filma.

Njihovo iskustvo i sjećanje na tu nadrealnu, sudbinski omeđenu i označenu životnu epizodu, prepoznao je i vjerno predstavio španski autorski dvojac Aller/Valente, koji je za svoj rad dobio Nagradu publike na festivalu AJB DOC 2019. godine.

Nakon festivalskog života, od kojih se izdvaja još Silver Remi Award na WorldFestu u Houstonu i Independent Cinema Festival u Rimu 2020., gdje je ovaj dokumentarac bio među pet najboljih, tv premijera na rasporedu je u petak na BHT1.

Prije filma, emisija Konačno petak s Majom Miralem, bit će posvećena ovom filmu i temama kojima se bavi, uz gostovanje nekih od protagonista, bivših reprezentativaca koji će s gledateljima podijeliti svoja sjećanja na taj period svog života i veliki sportski rezultat.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0