instant fap

U Prijedoru prvo “Solarno drvo” u BiH

U Prijedoru prvo “Solarno drvo” u BiH

Prijedor je u centru grada dobio “Solarno drvo” na kojem će prolaznici u svako doba, na bazi solarne energije, moći puniti svoje mobilne telefone i laptope.

“Zanimljivo je da je ovo prvi projekat ovog tipa koji je realizovan na području BiH, a cilj projekta je promocija obnovljivih izvora energije, te podizanje javne svijesti o potencijalu solarne energije kao čistog ekološkog izvora”, rekao je Srni Boris Srdić iz Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD”.

Solarno drvo predstavlja metalnu konstrukciju koja izgledom podsjeća na stablo sa granama na čijim vrhovima se nalaze solarni paneli koji će, koristeći sunčevu energiju, proizvoditi energiju koja će se dalje koristiti za punjenje baterija mobilnih telefona i prenosivih računara, te za napajanje informativnog LED ekrana.

“Projekat su osmislili i razvili studenti Mašinskog, Arhitektonskog i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci okupljeni u organizaciju `Energetski klub`, koja trenutno broji 15 članova”, dodao je Srdić.

Ukupna vrijednost projekta je 18.200 KM, od čega su 90 posto obezbijedile donatorske organizacije Njemačko društvo za međunarodnu saradnju “GIZ”, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i banjalučko preduzeća “Kaldera”, deset posto grad Prijedor, a koordinator projekta je Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD”.

KOMENTARI