instant fap

U psovkama 3:0 za SDP!

Posmatrano sa aspekta kulture, za svakog emancipovanog čovjeka psovka predstavlja nizak nivo komuniciranja u kojoj psovač upotrebljava zabranjene i nedolične riječi. Na prvom mjestu je psovač, nosilac aktivnosti a na drugom puki objekat, predmet, biće, svrha i meta te aktivnosti.

Vrijeme i mjesto „paradigme“ političkog komuniciranja jeste prvi dan Ramazana i federalni Dom naroda. Na mjestu nosioca aktivnosti našla se predsjednica Kluba srpskog naroda, Mira Ljubijankić, a na drugom kao meta odnosno puki objekat, zamjenica predsjednika u klubu Bošnjaka Hanka Vajzović odnosno njena majka. Sjednica federalnog Doma naroda sazvana  na prvi dan Ramazana, je trebala ponuditi konkretna i dugo čekana rješenja po pitanju smjene predsjednika Federacije BiH i uspostavljanje nove vlasti. Ista je trajala u pauzama, odnosno mnogobrojnim prekidima.

Uvidjevši da  do rješenja neće doći gospođa Ljubijankić iskazuje svoje duboko dušebrižništvo prema kolegama iz reda Bošnjačkog naroda, te traži da se sjednica odgodi zbog postača. Na jednoj od pomenutih pauza gospođa Vajzović pokušava dobiti objašnjenje zbog čega odjednom takav prijedlog? Tačan odgovor naravno nije dobila. Kada je došlo vrijeme za izjašnjavanje o prijedlogu predsjednice kluba srpskog naroda ugledna akademska profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, Hanka Vajzović zauzima suzdržan stav.

U stilu i maniru rasnog kočijaša Mira Ljubijankić odgovara riječima „j…. joj mater“. Ovakav stav predstavlja moralno zgražavanje „nivoom“ komunikacije odnosno kulture. Strahota i grozota iznesene psovke je veća time što je majka gospođe Vajzović ubijena prije dvadeset godina, a prije pet godina pronađena u sekundarnoj masovnoj grobnici u Brčkom.

Skupština USK-a je svojevremeno deligirala, a zatim i poslala „psovačicu“ na mjesto federalnog delegata, Zakonodavno tijelo kantona u kojem je počinjen stravičan zločin nad Bošnjacima. Isti kanton na čijem se čelu u funkciji premijera nalazi Hamdija Lipovača, prvak po psovkama. Zasigurno će pozavidjeti svojoj partijskoj koleginici na „kreativnoj“ mašti i imaginaciji u upotrebi psovke. Još uvijek se čeka odgovor iz vrha SDP-a na ovakvu izjavu njihovog kadra.

Teško je očekivati bilo kakvu kaznu, jer je i Damir Hadžić nedavno najavljivao konačni obračun sa Željkom Komšićem pominjući sličnu psovku u kontekstu „j….. mu mater“. Ostaje žal što SDP u svojoj moralno tonućoj organizaciji nema Desanku. Glasali bismo za nju prije nego za Miru, jer sa njom imamo iskustva još iz puberteta.

KOMENTARI