U RS-u od 1. marta dozvoljena muzika uživo, bez obaveze nošenja maske na otvorenom

HomeVijestiBiH

U RS-u od 1. marta dozvoljena muzika uživo, bez obaveze nošenja maske na otvorenom

Širom Banje Luke bilbordi s natpisom “Samostalnost”, vlast poručuje: Sve miriše na ‘97

Štab za vanredne situacije u RS-u odlučio je na sjednici da se od 1. marta dozvoljava organizacija muzike uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće na području entiteta RS, uz obavezno poštivanje svih epidemioloških mjera koje je propisao Institut za javno zdravstvo RS-a.

Osim toga, na današnjoj 68. sjednici donesen je i zaključak u kojem se navodi da se “preporučuje građanima da na otvorenom koriste zaštitne maske ukoliko nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra, a u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravstvo za korištenje zaštitne maske na otvorenom”.

Do danas građani su u RS-u bili obavezni da nose maske i na otvorenom i u zatvorenom, dok je novim zaključkom nošenje maski ostalo obavezno u zatvorenom prostoru. Štab je produžio do 5. marta važenje svi ostalih ranije donešenih mjera u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, pa je radno vrijeme ugostiteljskih objekata i dalje od 6 do 22 sata, dok dragstori tokom ostalih sati mogu raditi isključivo putem šalterske prodaje, saopćila je Vlada RS-a.

Na snazi je zabrana okupljanja više od 50 građana na javnom mjestu, a više od deset ljudi na porodičnim slavljima. Sportska takmičenja dozvoljena su bez prisustva publike.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0