instant fap

U Sanskom Mostu počeo popis stanovništva

U Sanskom Mostu počeo popis stanovništva

Izlaskom popisivača na teren, jučer u 9 sati je počeo popis stanovništva i domaćinstava koji će trajati do 15. oktobra. Ovo je ujedno i prvi popis stanovništva u Bosni i Hercegovini nakon 1991. godine.

Kako su nam potvrdili u Općinskoj popisnoj komisiji, i na području općine Sanski Most na vrijeme je započeo popis stanovništva koji se odvija bez većih poteškoća. Popisivači su preuzeli popisne materijale i zadužili svoje popisne krugove u kojima će u narednih petnaest dana vršiti popis, svaki dan u periodu od 9 do 21 sat. Na popisu je angažovano više od dvije stotine popisivača i 29 insruktora, a Sanski Most ima ukupno 294 popisna kruga.  Iz Komisije su još jednom apelirali na građane da se odazovu popisu i maksimalno surađuju kako bi čitav proces prošao bez problema. Ukoliko prilikom prvog dolaska ne zateknu nikoga kod kuće, obaveza popisivača je da ostave obavještenje o ponovnom dolasku. Ukoliko i nakon drugog pokušaja ne zateknu nikoga, građanima ostaje mogućnost da preko općinskih popisnih komisija sami dogovore termin za dolazak popisivača koji im odgovara.

Također bez prisustva punoljetne osobe, popisivači ne mogu uzimati popisne podatke od maloljetnih osoba. Popis stanovništva, domaćinstava i stanova najveće je i najvažnije statističko istraživanje svake države. Na ovom popisu je angažovano oko 19.000 popisivača te oko šest hiljada kontrolora i rezervnih popisivača. Čitav proces, kako je to zakonski propisano, koštat će najmanje 46 miliona KM od čega je 7,5 miliona eura grant Evropske komisije. Prvi rezultati popisa stanovništva u BiH bi, prema zakonu, trebali biti poznati 90 dana nakon njegovog završetka, a za cjelokupnu obradu podataka biće potrebno više od godinu dana. Popis stanovništva ima izuzetnu važnost za sve nivoe vlasti u našoj državi, kao i za lokalne zajednice, jer da bi neka lokalna zajednica uopće aplicirala za razvojne projekte kod Evropske unije, mora imati precizne podatke o broju stanovnika kao i druge statističke podatke.

KOMENTARI