instant fap
NaslovnicaSanski MostLokalne teme

U Sanu i pritoke pušteno 17 hiljada komada ribe

U Sanu i pritoke pušteno 17 hiljada komada ribe

Članovi Sportsko ribolovnog društva „Devet rijeka“ poribili su jučer rijeku Sanu i njene pritoke sa oko 17 hiljada komada potočne pastrmke.

Bila je ovo već druga velika akcija poribljavanja u poslednjih nekoliko mjeseci s ciljem revitalizacije ribljeg fonda u rijekama. Također, akcija je provedena pred nastupajući otvor ribolovne sezone na potočnu pastrmku koji počinje početkom mjeseca marta.

Od ukupne količine, dio se odnosi na konzumnu ribu lovne veličine, a dio na krupnu mlađ dužine do 15 centimetara. Iz SRD „Devet rijeka“ kažu kako je ovoga puta riba nabavljena iz ribogojilišta u Konjicu, a poribljena je Sane i sve značajnije pritoke. Naša ekipa je zabilježila poribljavanje rijeke Dabar gdje je puštena pastrmka lovne veličine, a u samoj akciji sudjelovao je veliki broj ribolovaca.

Poribljavanju je prisustvovao i načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, koji je pohvalio aktivnosti sanskih ribolovaca, te istakao kako će lokalne vlasti nastaviti podržavati njihove aktivnosti.

Ove godine tradicionalni otvor ribolovne sezone na potočnmu pastrmku dogodiće se 27. februara. Ovoga puta, zbog pandemije virusa korona izostaće organizirani otvor, ali su ribolovci i ostali gost pozvani na odmorište rijeke Dabar, gdje se već godinama održava pomenuti društveni događaj.

Sanski ribolovci su poslednjih sedmica organizovali čišćenje i uređenja ovoga lokaliteta, te su tom prilikom uklonili velike količine smeća koje se nagomilavalo na ovome prostoru. I

ako ribolovna sezona neprekidno traje, ribolov na potočnu pastrmku je vremenski ograničen u periodu između prvog oktobra i prvog marta. Ribolovci smatraju da jedino ribolov na potočnu pastrmku zaslužuje da se nazove sportskim.

Period kada je zabranjen lov ove riblje vrste je vrijeme njenog mrijesta i reprodukcije, te je zbog toga ova riblja vrsta zaštićena. 

KOMENTARI