HomeVijestiRegion

U Srbiji više od 6.000 izbjeglica i migranata

U Srbiji lovac ubio migranta

U Srbiji se trenutno nalazi više od 6.000 izbjeglica i migranata, od kojih su 37 odsto djeca, a 18 procenata su žene, rekla je danas stalna koordinatorka UN u Srbiji Irena Vojačkova-Solorano, javlja Anadolu Agency.

Na skupu “Ljudska prava i društveno uključivanje izbjeglica i migranata u Srbiji” u Beogradu, ona je podsjetila da su sve zemlje u Evropi i šire nekada imale problem sa izbjeglicama i da su tada zemlje u okruženju pomagale, i dodala da taj isti princip treba da primjenjuju i sada.

Ona je ukazala na izjavu generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna, koji je naveo da su “nam potrebni kreativnost, saosećajnost i hrabrost u ophođenju prema izbjeglicama i migrantima”.

“Posebno nam je potrebna hrabrost i zato UN nastavlja da podržava Vladu Srbije na pravom putu”, dodala je ona.

Zaštitnik građana Saša Janković naveo je da će i Vlada Srbije i nezavisne institucije, kao i međunarodne organizacije morati još bolje i efikasnije da sarađuju kako bi “situaciju koja se tek razvija preduprijedili”.

“Pozivam da na te ljude ne gledamo kao nešto izvan našeg vremena i prostora, nego kao našu svakodnevnicu i budućnost i da se prema njima ponašamo prema unaprijed postavljenim međunarodnim pravilima”, rekao je Janković.

Kazao je i da nije siguran koliko smo svjesni da od načina na koji se Evropa danas odnosi prema milionima ljudi koji su iz ratom zahvaćenih zemalja došli u Evropu u velikoj mjeri zavisi i način na koji ćemo živjeti u narednim decenijama.

“Migranti i izbjeglice se sada duže zadržavaju u Srbiji… Ako mislimo da će ovo da prođe, neće proći. Ako mislimo, ako zažmurimo, da nas se to neće ticati, tiče nas se. To je ljudska tragedija”, rekao je Janković.

Šef predstavništva Visokog komesarijata UN za izbjeglice (UNHCR) u Srbiji Hans Fridrih Šoder kazao je da se na svakog migranta treba gledati kao na individuu i ljudsko biće.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0