instant fap

U toku besplatna vakcinacija

U toku besplatna vakcinacija

U Domu zdravlja u Sanskom Mostu u toku je besplatna vakcinacija protiv sezonske gripe, koja je počela u protekli četrvtak.

Kako nas je informisala dr. Nada Elijaš, načelnica higijensko – epidemiološke službe u ovoj zdravstvenoj ustanovi, odziv građana je zadovoljavajući čime se potvrdilo da su mnogi shvatili da je vakcinacija svakako najbolja zaštita od sezonskog gripa i da je veoma važno vakcinu primiti prije početka ove zarazne bolesti.

“Uglavnom među prvima se vakcinišu penzioneri i hronični bolesnici koji to redovno obavljaju svake godine, što je dobro jer se time redukuju moguće teže komplikacije u slučaju obolijevanja kod osoba koje su u riziku.

Vrijeme neophodno za sticanje imuniteta je od sedam do deset dana nakon primanja vakcine, dok je trajanje postvakcinalnog imuniteta oko šest mjeseci“, istakla je dr. Elijaš. Ona je naglasila, da je Zavod za javno zdravstvo USK sanskom Domu zdravlja uručio 550 doza besplatnih vakcina. I ove godine vakcine protiv sezonske gripe su nabavljene prvenstveno za potrebe rizičnih grupa stanovništva.

To su hronični bolesnici i osobe starije od 65 godina.„Vakcinu protiv gripe do sada primilo 300 građana, te je ostalo još 250 doza vakcina. Osim u Domu zdravlja svi zainteresirani građani vakcinu mogu primiti i u područnim ambulantama.

Preventivna vakcinacija je najbolji način zaštite od virusa gripe, a građani u apotekama mogu kupiti i komercijalne vakcine protiv sezonske gripe“, ističe dr. Elijaš.Ona je ujedno i pozvala građane da iskoriste priliku i da se besplatno vakcinišu.Inače, epidemiološka situacija kada je u pitanju pojava sezonske gripe u Bosni i Hercegovini je još uvijek stabilna.

Za sada nema evidentiranih slučajeva od ove bolesti, ali stručnjaci najavljuju mogućnost da sezonska gripa uskoro stigne na ove prostore. S toga, ljekari savjetuju građane da se pridržavaju određenih mjera prevencije kako bi se zaštitili od različitih vrsta bakterija.

Jedan od načina zaštite zdravlja u vrijeme sezonske gripe je jačanje imunološkog sistema vitaminima, što znači da ishrana treba biti veoma bogata namirnicama kao što su voće i povrće. Zatim što više kretanja, boraviti više na čistom vazduhu.

Oblačiti se adekvatno prikladno temperaturama koje su vani i zbjegavati osobe koje već pokazuju određene simptome gripe. Ukoliko se uoče simptomi gripe, ljekari preporučuju mirovanje, jer samim time sprječavamo širenje virusa na druge zdrave osobe i svakako, javiti se svom liječniku.

KOMENTARI