instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

U Trnovi započela izgradnja Centralnog spomen-obilježja

U Trnovi započela izgradnja Centralnog spomen-obilježja

U Mjesnoj zajednici Trnova započela je izgradnja centralnog spomen-obilježja koje će sjećati na sve civilne žrtve ovoga sela tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, kao i na organizatore otpora i borce Armije RBiH koji su položili svoje živote u borbi za odbranu zemlje.

U poslijeratnom periodu na području Trnove realiziran je veliki broj infrastrukturnih projekata, a došlo je i vrijeme za izgradnju ovakvog spomen-obilježja, istakao je Muharem Šupuk, jedan od inicijatora projekta. Trenutno su u toku pripremni radovi na mjestu gdje će spomen obilježje biti izgrađeno, a radove obavljaju sami mještani.

Urađeno je i idejno rješenje, a veliki broj mještana odazvao se pozivu za prikupljanje neophodnih sredstava, dok je polovinu potrebnih novčanih sredstava obezbjedila Općina Sanski Most.

Trnova je tokom agresije i okupacije preživjela težak period, stanovništvo je bilo prograno i raseljeno, a kuće mještana zapaljene i razrušene. Također, treba istaći kako je Trnova posljednje oslobođeno mjesto na području Sanskog Mosta.

Želja mještana je da spomen-obilježje bude izgrađeno u naredna dva mjeseca kako bi svečano bilo otvoreno 10. oktobra, koji se obilježava kao Dan Općine Sanski Most.

KOMENTARI