Ubiješ 30.000 bošnjačkih civila i postaneš heroj

HomeVijestiBiH

Ubiješ 30.000 bošnjačkih civila i postaneš heroj

Puhalo poručio Dodiku: Djeca su djeca, predsjedniče

Sociolog i politički analitičar Srđan Puhalo na Twitteru je postavio zanimljiv status.

Podsjetimo, jučer je u Haškom tribunalu počelo iznošenje završnih riječi Tužilaštva na suđenju Ratku Mladiću, ratnom komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

Tužilac Alan Tieger rekao je u svojoj završnoj riječi da je namjera Ratka Mladića i Radovana Karadžića bilo protjerivanje muslimana sa prostora Podrinja, te da je krajnji cilj bilo stvaranje svesprske države. Predočio je i naredbe Karadžića i Mladića o tome da život muslimana u Srebrenici postane nepodnošljiv.

Tokom iznošenja završnih riječi, haško tužilaštvo je tvrdilo da je rukovodstvo bosanskih Srba imalo za cilj etničko čišćenje muslimana i na teritorijama gdje Srbi nisu bili u većini. Krajnja namjera je, kaže tužilac, bila uspostavljanje novonastale demografske situacije, koja bi dovela do formiranja srpske države bez unutrašnjih neprijatelja.

“Oni su uspostavili paralelne insitucije, čije je cilj bio uspostavljanje srpske države, i to na silu, ako bude potrebno. Na nivou Republike uspostavili su Skupštinu bosanskih Srba i vladu u sjeni – Vijeće ministara”, kazao je Tieger.

Tužilaštvo tvrdi da je rukovodstvo bosanskih Srba imalo podršku Miloševića i JNA. Ratko Mladić je, po navodima Tiegera, govorio da ima dovoljan broj srpskih policajaca koji mogu da zauzmu gradove gdje su Srbi većina. To se i desilo u Bijeljini, gdje su dejstvovali pripadnici Arkanovih jedinica.

“Karadžić je citirao komesara za rat Srba: ‘Mi ovdje deremo živu mačku pred čitavim svijetom’. Ono što se odigralo u opštinama nije bila posljedica vojne kampanje, nego njena svrha”, smatra tužilac.

Tieger je, govoreći o Srebrenici, citirao Mladićeve riječi iz 1995. godine kada je rekao da je “vrijeme da se Srbi osvete Turcima”. Prema tužilaštvu, cilj bosanskih Srba bio je da muslimani napuste područje Birača i Žepe, da se muslimani dodatno zbiju na mala područja. Zato Mladić nije želio da prestane sa ratnim dejstvima u trenutku kada su Srbi već držali 70 posto teritorije BiH, već je zagovarao dodatno naoružavanje srpskih vojnika.

Ubijes covjeka i dobijes 10 godina zatvora, ubijes 30 000 bosnjackih civila i postanes heroj!!!

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0