Ubistvo sarajevskih policajaca: Sud BiH odbio preuzeti slučaj Srećka Trifkovića

HomeVijestiBiH

Ubistvo sarajevskih policajaca: Sud BiH odbio preuzeti slučaj Srećka Trifkovića

Ko su Trifković i Dakić: Članovi automafije koja je ukrala 200 automobila u BiH

Državni sud odbio je kao neosnovan zahtjev odbrane Srećka Trifkovića, osumnjičenog za učešće u ubistvu dva sarajevska policajca, da u svoju nadležnost preuzme postupak koji se vodi pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

“Vijeće zaključuje da nisu ispunjeni uslovi za preuzimanje. Naime, činjenice i okolnosti na kojima se zasniva dostavljeni prijedlog odbrane, za ovo Vijeće, s obzirom na to da se predmet vodi pred drugim sudom i tužilaštvom, ni na koji način nisu provjerljive”, stoji u rješenju Suda BiH.

Također je navedeno da Sud BiH nema mogućnost uvida u istražne spise predmetakoji se vodi protiv osumnjičenog Trifkovića, pa samim tim ne raspolaže dokazima niti činjenicama koji su navedeni u prijedlogu odbrane.

Advokatice Nina Kisić i Tatjana Savić su uložile žalbu na to rješenje, zbog bitnih povreda krivičnog postupka, Krivičnog zakona i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, s prijedlogom da se rješenje preinači na način da se Sud BiH oglasi nadležnim u predmetu koji se vodi protiv osumnjičenog Trifkovića.

“Jasno je da je prvostepeno vijeće propustilo utvrditi činjenično stanje, na način da bi izvršilo uvid u spis, a na osnovu ovlašćenja koja su propisana Zakonom o krivičnom postupku BiH i Zakonom o Sudu BiH”, navedeno je u žalbi odbrane.

Odbrana Srećka Trifkovića je sredinom novembra ove godine od Suda BiH zatražila da preuzme predmet u svoju nadležnost. Advokatica Nina Kisić je obrazložila da je Tužilaštvo BiH jedino u državi koje ima sredstva i mogućnosti da pravilno i potpuno preduzme sve istražne radnje radi otkrivanja pravog počinioca krivičnih djela za koje se Trifković, kako je kazala, neosnovano sumnjiči.

Trifković je osumnjičen za učešće u ubistvu dvojice policajca u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Ubistvo se dogodilo 26. oktobra, kada je pucano na policijsku patrolu. Na mjestu je ubijen policajac Adis Šehović, a teške povrede zadobio je Davor Vujinović, koji je u bolnici podlegao povredama.

Trifković je također pred Sudom BiH, u predmetu “Volan”, optužen zajedno s još 23 osobe zbog sumnje da se radi o organizovanoj grupi u vezi s krađom automobila, krijumčarenjem, daljom prodajom, izmjenom oznaka, iznuđivanjem otkupa i rastavljanjem dijelova ukradenih vozila zbog dalje prodaje. U tom slučaju je pušten da se brani sa slobode.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0