Učestvujte u najvećem edukativnom događaju na svijetu: “Sat kodiranja”

Homeinmedia danasUncategorized

Učestvujte u najvećem edukativnom događaju na svijetu: “Sat kodiranja”

Društvene mreže i cyberbullying

SMART Resursni centar najavljuje početak velike akcije pod nazivom „Sat kodiranja 2017 u BiH“, te poziva sve zainteresovane škole , nastavno osoblje, pojedince i pojedinke da se uključe u najveći edukativni događaj na svijetu!

„Sat kodiranja“ je globalna akcija namijenjena sticanju prvih programerskih iskustava, a ove godine će se širom svijeta obilježavati od 4 – 12.12.2017. godine . Naš cilj je da uključimo što više mladih iz BiH u ovu inovativnu informatičku edukaciju, kroz saradnju osnovnih i srednjih škola, nadležnih ministarstava, kompanija, udruženja građana i drugih zainteresovanih aktera.

Prošle godine smo svi za jedno uspjel i uključiti preko 30 .000 mladih iz više od 260 škola i nevladinih organizacija, čime je Bosna i Hercegovina postigla i najbolje rezultate u regiji . Posebno smo ponosni na činjenicu da tri godine za redom, prema zvaničnim statistikama internacionalne organi zacije Code.org , BiH ostvaruje najbolje rezultate u regiji – po broju uključenih učenika i po broju organizovanih sati kodiranja.

Ako se pitate zašto učestvovati?

1. Zanimanje budućnosti je programiranje.

2. Prvi susret sa programiranjem treba biti zabavan i jednostava kako bi se stvorio interes kod mladih da svoju karijeru grade kao prog rameri i informatički stručnjaci.

3. Sudjelovanje u ovom programu približava algoritamski način razmišljanja djeci ali i odraslima.

4. Algoritamski način razmišljanja podstiče kreativnost i razvija logičko razmišljanje.

5. Svi zadaci su već pripremljeni vaše je samo da ih koristite.

6. Prethodno programersko iskustvo nije potrebno, a sadržaj je prilagođen uzrastu od 4 do 104 godine. Tražnja za ICT stručnjacima na tržištu rada je ogromna i neophodno je da obrazovni sistem prati globalne trendove i bude u korak s vremenom, da bi se buduće generacije profilirale u tom pravcu.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0