Učinimo mjesec ramazan, mjesec razmišljanja o budućnosti naše djece i omladine

Homeinmedia danasUncategorized

Učinimo mjesec ramazan, mjesec razmišljanja o budućnosti naše djece i omladine

Britanski zastupnik će postiti kako bi bolje upoznao muslimane

Nakon raspisanog konkursa došlo je stotine prijava. Kandidati sa kvalifikacijama koje su odgovarale profilu koji se tražio bili su pozvani na intervju. Da bih testirala znanje kandidata pripremila sam kratak test znanja koji je bio osnova za otovreno radno mjesto, ali osoba koja je završila fakultet ne bih trebala imati ni najmanjih poteškoća da vrlo opširno odgovori na pitanja.

Nakon intervjua sa desetinama mladih svršenika fakulteta ostala sam šokirana, da velika većina nije znala odgovoriti na osnovna pitanja iz njihove struke. Omladina je završila fakutet, godinama se obrazovala da svom budućem poslodavcu vrlo malo može da ponudi. Nedostojalo mi je znanje. Nedostajala mi je želja da se obrazuju, da znaju, da se nauči više, da se pokaže želja sa radom. Boli me činjenica da je omladini hobi izlazak na kafu, gledanje reality emisija i igranje igrica.

  • Sama sebi postavljam pitanje, kako ja  odgajam svoje dijete?!
  • Da li provodim dovoljno vremena sa njim?
  • Da li čitamo zajeno? Da li učimo zajedno?
  • Da li sam ja primjer?
  • Da li razgovaramo o primjerima?
  • Pitnja je jako puno, vjerovatno i odgovora.

Divno bi bilo kada bi našu djecu učili da uče radi zanja, da čitaju i da im cilj u životu bude da imaju stav i mišljenje, a da kupiti skup mobitel i automobil nije životnji cilj, nego sredstvo, koji će pisati knjige a ne pisati komentare na facebooku i drugim socijalnim mrežama. Da vrijeme provode učeći strane jezike a ne u kafićima, da ih vodimo na zajedničke namaze, a ne trgovačke centre, da sa njima razgovaramo a ne pojačajemo televizor kada su glasni. Da nam budu samopouzdani i uvjereni da uz Allahovu pomoć mogu puno postići u životu.

Jednostavno me boli vidjeti mald i zdrav insan, kako svoj život i energiju troši na zabavu, bez konkretnog cilja u životu.  Ramazan je divan trenutak kada čovjek donosi promjene u životu, da važno mjesto u našim životima zaume knjiga, traženje znanja, učenja sa našom djecom. Da od njih postanu velikani, iskreni, čestiti, znani, odvažni i sa velikim ciljevima u životu insani.

Piše: Mr. Amra Hujdurović-Serdarević

Akos.ba

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0