instant fap

Udaranje ili vikanje na djecu podiže rizik od raka, astme i srčanih bolesti kasnije u životu

Roditelji koji tuku ili viču na svoju djecu stavljaju ih pod veći rizik od zdravstvenih problema u kasnijoj dobi rezultat je novog istraživanja.

Naučnici su potvrdili da su mladi pod takvim okolnostima izloženi riziku od obolijevanja od raka, srčanih bolesi i astme. Oni tvrde da čak i blaže kazne i manje povisivanje tona može imati iste dugoročne posljedice na zdravlje djeteta kao i u slučaju ozbiljnog zlostavljanja i traume.

Izvještaj pokazuje da upotreba “oštre kazne” u djetinjstvu povećava rizik od bolesti u kasnijem životu. Udaranje i vikanje djece kod njih izaziva stres. Povećana razina stresa potpom uzrokuje biološke promjene unutar pojedinca koje može dovesti do ozbiljnih zrdavstvenih problema, prenosi Daily Mail.

Istraživanje su proveli psiholozi sa Plymoth univerziteta u Devonu i objevljeni u časopisu Journal of Behavioural Medicine.

“Poznato je da rani životni stres u boliku traume i zlostavljanja stvara dugoročne promjene koje predodređuju kasnije bolesti. No, novo istraživanje pokazuje da je korištenje tjelesnog kažnjavanja dovoljno stresno da ima istu vrstu dugotrajnog uticaja kao zlostavljanje i traume”, rekao je profesor Michael Hyland koji je vodio studiju.

U istraživanju je učestvovalo 700 ljudi u Saudijskoj Arabiji – 250 njih bilo je zdravo, a 150 je imalo astmu, rak ili srčane bolesti. Pitani su da li su i koliko često bili fizički ili verbalno kažnjavani kao djeca. Rezultati su pokazali da su sudionici koji su bolovali od raka imali 1,7 puta veću vjerovatnoću da su ih roditelji tukli kao djecu u odnosu na one zdrave u uzorku. Ta vjerovatnoća kod onih sa bolešti srca bila je 1,4 puta veća, a kod oboljelih od astme 1,6 puta.

“Naše istraživanje daje novu perspektivu u povećanju dokaza da korištenje tjelesnog kažnjavanja može doprinjeti razvoju stresa. U tim slučajevima tjelesno kažnjavanje doprinosi lošim rezultatima kako za pojedinca tako i za društvo”, dodao je Hyland.

KOMENTARI