instant fap

UEFA zadovoljna dodatnim sucima

Imati dva iskusna suca koji mogu pomoći oko događaja u kaznenom prostoru je vrlo korisno, kazao je generalni sekretar UEFA Gianni Infantino

Krovna evropska nogometna organizacija (UEFA) zadovoljna je učinkom dodatnih sudaca iza gola od njihovog uvođenja prije četiri godine. Po svemu sudeći, može se tako očekivati dodatno širenje ovog projekta.
U sjedištu UEFA u Nyonu prošle sedmice bilo je govora o učinku dodatnih sudaca iza gol linije od trenutka njihovog uvođenja. Ovaj projekt zaživio je 2008, kad su dodatna dva suca bili dijelom utakmica na turniru evropskih reprezentacija do 19 godina u Sloveniji.

Uvedeni kako bi pomogli glavnom sucu razriješiti događaje u šesnaestercu i vezano uz prelazak crte preko linije gola dodatni suci su, prema mišljenju čelnih sudijskih ljudi UEFA ispunili očekivanja i nema razloga da se ovaj projekt ne nastavi.

“Ono što smo vidjeli u preko 1.200 utakmica je bolja kontrola susreta. Smanjeni su incidenti, prilikom prekida kao što su slobodni udarci i korneri, bolja je kontrola linije gola, a dodatni suci sve više utiču na odluke”, riječi su šefa Sudijske komisije UEFA.

Također, pozitivno mišljenje iznio je i generalni sekretar UEFA Gianni Infantino:

“Mislimo da su pomogli glavnim sudijama u donošenju teških odluka u vrlo kratkom vremenu. Imati dva iskusna suca koji mogu pomoći oko događaja u kaznenom prostoru je vrlo korisno.”

Inače, svi savezi pod okriljem FIFA slobodni su također koristiti se ovakvim sudijskim sistemom, o kojem Colina na kraju zaključuje:

“Uz sve brži nogomet i sve spremnije igrače doima se da se suci suočavaju s nemogućom misijom. Dva dodatna para očiju usredotočenih na događaje u šesnaestercu su značajna pomoć glavnim sucima, ojačavaju sudijsku ekipu i omogućavaju da igra ne bude isprekidana.”

KOMENTARI