instant fap
NaslovnicaVijestiMagazin

Uhapšen vlasnik Filmovite zbog krađe i ilegalne distribucije filmova i serija

Uhapšen vlasnik Filmovite zbog krađe i ilegalne distribucije filmova i serija

Prije dva dana u Rijeci uhapšen je Matej Kalanja, vlasnik portala Filmovita. Naime, on je uhapšen zbog krađe i ilegalne distribucije filmova i serija u vrijednosti od 3,9 miliona kuna, odnosno oko milion KM.
Također, uhapšena je i njegova partnerica, koja je sudjelovala u pranju novca, tj. u dijeljenju zarade i njenom sakrivanju.

Tokom istrage je utvrđeno da je od početka 2014. emitirao 1251 film i seriju, bez odobrenja autora, a sve to koristeći internetsku mrežu svoje komšinice. Pored toga, Kalanja je prodavao oglasni prostor, te tako zaradio najmanje 600.000 kuna, odnosno 150.000 KM.

Prije mjesec dana Matej Kalanja objavio je status na facebooku s detaljnim uputama kako gledati filmove na Filmoviti, u kojem piše:

“Velika većina je već shvatila kako do filma, oni koji nisu hoće jer nije teško, treba samo čekati na brojač ispod trailera da dođe do nule te nakon toga osvježiti/reloadati stranicu (možete stisnuti i tipku f5 ako ste za kompjuterom)”.

Vijest o hapšenju vlasnika Filmovite brzo se proširila Hrvatskom, ali i regionom, te kao i svaka druga vijest ovakve prirode, izazvala dosta burne reakcije. Jedni ga brane, dok naravno ima i onih koji osuđuju bilo kakav vid kriminalne radnje.

Za naše prostore, ova vijest je dosta iznenađujuća i neobična, dok je u EU, ali i u čitavom svijetu, ovako nešto sasvim normalno i već je ustaljena praksa.

KOMENTARI