instant fap

‘Uhvaćen’ sunčev talas džinovske plazme

Opservatorija solarne dinamike (SDO), letjelica američke svemirske agencije NASA, zabilježila je nevjerovatne detalje kamerom visoke rezolucije, prije nego što je talas plazme veličine Zemlje napustio Sunce.

Eksplozija na Suncu, koja se dogodila u petak, izazvala je erupciju koja je pokrenula džinovski talas solarne plazme, veći od Zemlje.

“Kada je jednom počelo da eruptira, proces je trajao svega 10 sati prije nego što je nestao sa vidika. Plamenovi su se protezali više puta, veliki kao Zemlja”, izjavio je Stil Hil iz NASA a prenosi “Hafington post”.

Takozvane protuberance su erupcije nabijene solarne plazme koja izgleda da lučno odlazi u svemir sa ivice Sunca, ili nekog njegovog dijela. Ove plamenove formira ekstremno magnetno polje, smatraju naučnici. Neke protuberance su kratkotrajne, pojave se na svega nekoliko minuta, dok su druge stabilnije, te traju satima, ili čak danima.

SDO, lansiran 2010, je jedna od nekoliko letjelica koje stalno posmatraju Sunce i bilježe velike erupcije i druge događaje vezano za svemirsko vrijeme.

Sunce je trenutno u aktivnoj fazi 11.- to godišnjeg ciklusa, poznatog kao Solarni ciklus 24, čiji se vrhunac očekuje 2013. godine.

(Fonet)

KOMENTARI