Ujedinjeni Arapski Emirati pomoću dronova “stvaraju” kišu

HomeTech & Gadgets

Ujedinjeni Arapski Emirati pomoću dronova “stvaraju” kišu

Sanjani na privrednom festivalu u Dubaiu

U godini kada se bilježe temperaturni rekordi Ujedinjeni Arapski Emirati se okreću tehnologiji kako bi se borili protiv vrućine.

Prema izvještaju Business Insidera, naučnici u Dubaiju koriste specijalnu metodu za “stvaranje” kiše jer temperature dostižu 48 stepeni. Radi se zapravo o dronovima koji lete u oblake gdje obavljaju “puštaju struju” kako bi pokrenule kišu. Time se smanjuje temperatura, a istovremeno se dobija prijeko potrebna voda.

Tehnika je osmišljena kako bi se povećala količina kiše, a projekt je vrijedan 15 miliona dolara. Naučnici na Univerzitetu Reading u Velikoj Britaniji su kreirali specijalnu tehnologiju za stvaranje kiše za Dubai, koja je dizajnirana kako bi se iskoristila velika pokrivenost oblacima uprkos kojoj inače nema mnogo kiše.

U procesu se koristi bespilotna letjelica slična borbenim dronovima, koja ispušta pulseve električne energije u oblake kako bi se dobile kapi vode u oblacima koji se drža zajedno. Kada kapi postanu dovoljno velike, one padaju u vidu kiše.

Sličan proces je uspješno obavljen još 1923. godine Ohiju zahvaljujući profesoru W. D. Bancroftu s Univerziteta Cornell, koji je avionom ušao u oblake i iskoristio različite hemijske spojeve kako bi “proizveo” kišu.

Jedna kontroverzna činjenica jeste to što se praktično radi o “krađi” kiše od drugih regija. Pomenutim procesom se ne stvara kiša u pravom smislu te riječi nego se pospješuje stvaranje kapi iznad specifične regije koje bi se inače stvorile negdje drugo. To znači da ukoliko kiša padne iznad Dubaija, neće pasti na okolna područja.

Ujedinjeni Arapski Emirati traže načine da koriste kišu koja padne na tlo umjesto da ispari nazad u suhu atmosferu.

Prije korištenja dronova, Ujedinjeni Arapski Emirati su bacali so kako bi došlo do kiše.

Institut Max Planck je nedavno upozorio da bi veliki dijelovi Bliskog istoka mogli postati nenaseljivi zbog klimatskih promjena do 2050. godine. U Ujedinjenim Arapskim Emiratima godišnje padne manje od 10 centimetara kiše.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0