Ukida li Facebook zabranu objava informacija u Australiji?

HomeMagazin

Ukida li Facebook zabranu objava informacija u Australiji?

Vidjećete Facebook oglase čak i ako imate Ad blocker

Facebook je najavio da će ukinuti zabranu objave i dijeljenja vijesti u Australiji, javlja BBC.

Podsjetimo, najveća svjetska društvena mreža je prošlog četvrtka zabranila Australcima i australskim medijima objavu i dijeljenje vijesti na svojoj platformi. Razlog je bio prijedlog zakona kojim je Australija htjela natjerati Google i Facebook da plaćaju izdavačima za medijski sadržaj.

Australski ministar financija Josh Frydenberg rekao je da mu je prvi čovjek Facebooka Mark Zuckerberk potvrdio da će zabrana biti ukinuta u narednih nekoliko dana.

Facebook_Australia - undefined
Foto: EPA-EFE: Facebook_Australia

Frydenberg je potvrdio da će predloženi zakon biti modificiran, piše N1.

Zašto je Facebook zabranio objavu vijesti i dijeljenje vijesti u Australiji?
Australska vlada već neko vrijeme radi na “obavezujućem kodeksu ponašanja” koji određuje odnose između tradicionalnih medija koji su u financijskim poteškoćama i internetskih divova, počevši od Googlea i Facebooka koji ubiru većinu globalnih prihoda od digitalnog oglašavanja.

Google je također prijetio suspenzijom svojih usluga u Australiji, ali je nedavno objavio da je sklopio sporazum s medijskom grupom Ruperta Murdocha, News Corp, koja uključuje Wall Street JournalNew York Post, The Times, The Sun, The Australian. Kalifornijska grupa je pristala isplatiti velik novac za sadržaje medijskih naslova koji će se pojaviti na platformi pokrenutoj prošle godine, News Showcase.

Facebok - undefined
Foto: EPA-EFE: Facebok

Direktor Facebooka za Australiju i Novi Zeland William Easton je prošle sedmice naveo u saopćenju da će se sigurno puno ljudi pitati zašto reaguju drugačije od Googlea.

Googleova tražilica je “neraskidivo povezana s vijestima, a izdavači vijesti ne daju dobrovoljno svoje sadržaje. Ali na Facebooku odlučuju objaviti vijesti jer im to omogućuje prodaju više pretplata, rast korisnika i povećanje prihoda od oglašavanja”, poručio je Easton.

Facebook navodi da je stvorio više od 5 milijardi veza prema australskim medijima, čiju vrijednost procjenjuje na 407 miliona australskih dolara (261 miliona eura) za medije.


COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: