Ukrali im mladost, pa oduzeli život

HomeBiH

Ukrali im mladost, pa oduzeli život

Kako su Tuzlaci vratili ideju društvene odgovornosti u svoj kraj

Masakar na Kapiji, poznat pod imenom „Zločin nad tuzlanskom mladošću“ desio se 25.05.1995. u Tuzli. U 20:55 h sa Ozrena četničko-srpski teroristi su ispalile granatu, na šetalište Kapija, usmrtivši 71 osobu, dok je ranjeno i ozlijeđeno preko 200 osoba.

Najmlađa žrtva ovog zločina imala je svega tri godine, dok je prosjek godina ubijenih iznosio 24. Neki od njih nisu krenuli ni u osnovnu školu, dok su ostali svoje najbolje i najproduktivnije godine života, mladost, koja se jednom dešava, proveli u podrumima, skrivajući se od četničkih granata, u strahu za vlastite živote. Oni baš takvi, nevini i željni života, slobode i mira, prkosili su njihovim pravilima straha i smrti, pokušavajući barem djelimično živjeti normalnim životom mladog čovjeka.

Ali njima, zlim ljudima sa Ozrena, Srbima, nije bilo dosta to što su im srezali krila kojima su trebali poletjeti u život, krila mladosti i sazrijevanja, njima, koji su danonoćno pucali na Tuzlu, smetao je njihov smijeh, njihova volja za životom, mladalačka sreća i ljubav, jedinstvo i snaga. To im nisu mogli oduzeti, bez obzira na tri godine pokušavanja. I onda su te kobne noći, poslali poruku. Poruku koja je glasno zagrmila detonacijom granate, a vječno ostala da šumi u tišini smrti, krvi, boli i patnje koje su odjeknule Tuzlom i cijelom našom Domovinom. Iako je od tada prošlo 23 godine, podsjećanjem na ovaj zločin agresora, obilježavajući ovaj datum mi vam poručujemo da nećemo i ne smijemo zaboraviti. Nažalost, neki od nas ni do danas nisu shvatili tu poruku, pa će i danas jedan od najtragičnijih datuma u historiji našeg naroda, slaviti, a ne tugovati. Jer gospodo, na dan Vaše mladosti, ubijena je naša mladost.

Momci i djevojke, čiji smo mi danas vršnjaci. Priča o Kapiji je nikad dovoljno puta ispričana priča i ostat će takva sve dok i danas ima onih kojima je politika zaborava historije određena samo na dešavanja 1992. do 1995., dok sa ponosom slave i radošću dočekuju Dan mladosti sistema koji je našu zemlju natopio krvlju. Budimo oprezni! Asocijacija mladih SDA USK

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0