instant fap
Naslovnicainmedia danas

Uložite u Bosnu i Hercegovinu, da se otvaraju nova radna mjesta

Uložite u Bosnu i Hercegovinu, da se otvaraju nova radna mjesta

Moja iskustva iz Švicarske su me uputila na to da pokušamo uraditi sve da ovdje zadržimo ljude, napravimo dobru stvar i pokrenemo biznis koji će mladima osigurati novu priliku, kazao je Kurbegović

Nakon života u Švicarskoj gdje je stekao iskustvo u realnom sektoru, Hikmet Kurbegović vratio se u Sanski Most gdje se okrenuo investiranju i otvaranju radnih mjesta.

“Vratio sam se u rodni kraj gdje smo udarili prve temelje firmi ECK, a danas imamo zgradu sa preko 1.000 kvadrata i skladišni prostor veličine 2.000 kvadrata. Uspjeli smo zaposliti 70 radnika, te sam shvatio da je vrijeme za širenje i nove investicije. Sanski Most je imao radnu snagu, ljudima je trebao posao, a moja iskustva iz Švicarske su me uputila na to da pokušamo uraditi sve da ovdje zadržimo ljude, napravimo dobru stvar i pokrenemo biznis koji će mladima osigurati novu priliku”, kazao je Kurbegović.

Kurbegović je pokrenuo CNC LAB u junu 2016. godine, kompaniju koja se bavi metaloprerađivačkom djelatnošću.

image
IMAJU PODRŠKU PROJEKTA DIASPORA INVEST

“Strojna obrada metala za pojedinačnu, maloserijsku i serijsku proizvodnju na CNC obradnim centrima je industrija koja ima potencijala u našoj zemlji. Ideja za pokretanje CNC LAB-a je bila moja želja da razvijemo privredu Sanskog Mosta i otvorimo prostor za nova partnerstva i saradnje. Ovdje obrađujemo lake metale kao što su aluminij, bakar, mesing, a radimo i sa plastikom. Visokokvalitetno smo preduzeće koje po željama i zahtjevima kupaca može da ispuni sva očekivanja”, kaže Kurbegović.

Nedavno je CNC LAB, među kompanijama koje su pokrenute od članova bh. dijaspore, izabran od USAID Projekta Diaspora Invest za podršku investicijama i zapošljavanju. Kurbegoviću ova potpora znači.

“Dobiti grant i učešće u finansiranju nabavke opreme, svakom poduzetniku znatno olakšava posao. Ali nije samo to, drago mi je vidjeti da su naši napori prepoznati i od lokalne zajednice, te sada – kroz ovaj projekt i od USAID-a”, napominje Kurbegović.

Napredak se vidi svakog dana, te je u periodu od dvije godine zaposleno je novih 30 ljudi.

“U CNC Lab zapošljavanje teče s tim kako nabavljamo proizvodne mašine. Zadržavanje radne snage postižemo tako što pored adekvatnih uslova naši radnici imaju mogućnost da se edukuju i napreduju”, dodaje Kurbegović.

image
DANAS SU U ZGRADI OD 1.000 KVADRATA

Planovi za naredni period su širenje kapaciteta, izgradnja novog poslovnog objekta površine 1.500 kvadratnih metara. Lokalna zajednica Sanski Most posmatra ovu investiciju pozitivno, te su nedavno oslobodili investitora materijalnih troškova za izdavanje građevinske dozvole, kako bi ih ohrabrili za nastavak ulaganja.

“Moja poruka potencijalnim investitorima iz bh. dijaspore bi bila da urade ono što smo mi ovdje već pokazali da je moguće, i dobro za nas, odnosno za njih, ali i za zajednicu. Uložite u Bosnu i Hercegovinu, da se otvaraju nova radna mjesta, da bi mladi imali šanse za posao, jer u ovoj državi ima života”, zaključuje Kurbegović.

Oslobođenje

KOMENTARI