instant fap

UN traži Assangeovo oslobađanje i nadoknadu štete

UN traži Assangeovo oslobađanje i nadoknadu štete

Panel Ujedinjenih nacija (UN) tvrdi da je osnivač WikiLeaksa Julian Assange “arbitrarno pritvoren” i pozvao je Veliku Britaniju i Švedsku na njegovo oslobađanje.

Radna grupa UN-a zatražila je da se okonča Assangeovo lišavanje slobode, ocjenjujući da se mora poštovati njegov “fizički integritet i sloboda kretanja”.

Grupa, sastavljena od petorice eksperata, saopćila je da bi London i Stockholm trebalo Assangeu da nadoknadu štete.

Švedsko tužilaštvo, koje Assangea tereti za silovanje, saopćilo je da zahtjev radne grupe UN-a da se Assange oslobodi i da mu se šteta nadoknadi “nema formalni uticaj na tekuću istragu”.

Glasnogovornica Karin Rosander kazala da tužilac, koji je odgovoran za slučaj “Assange” nije u mogućnosti komentarisati situaciju.

Assange od juna 2012. godine boravi u zgradi ambasade Ekvadora u Londonu kako bi izbjegao hapšenje po međunarodnoj potjernici i izručenje Švedskoj zbog optužbi za seksualne napade, koje negira.

UN-u je 2014. godine uložio žalbu u kojoj Veliku Britaniju i Švedsku tuži za neregularno gonjenje, a radna grupa UN-ovih pravnih eksperata danas je saopćila zvanične rezultate istrage o tom slučaju.

Odluka radne grupe UN-a nema obavezujući karakter, već poziv savjetodavnog karaktera da strane u slučaju postupe u skladu sa utvrđenim.

KOMENTARI