Univerzitet Džemal Bijedić promovirao 32 doktora nauka

HomeBiH

Univerzitet Džemal Bijedić promovirao 32 doktora nauka

Kako su pas Atos i njegov vodič Almir spasili 2 osobe u Turskoj

U sklopu obilježavanja 40. godišnjice od utemeljenja Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, danas je upriličena završna svečanost prilikom koje su promovirana 32 doktora nauke sa osam fakulteta ove visokoškolske ustanove.

Rektor Univerziteta Sead Pašić je s ponosom kazao kako su 32 doktora nauka iz oblasti tehničkih, društvenih, humanističkih i prirodnih nauka, svoje doktorate obranili protekle godine na ovome Univerzitetu, te time stekli najviši akademski stupanj obrazovanja.

Promocija doktora nauke kako je naglasio, veoma je značajan trenutak za doktorante koji su svojim upornim i vrijednim radom stekli najviši akademski stupanj, njihove obitelji i profesore ali i čitav akademski kor.

„Za nas je ovo posebno značajno, zbog toga što na ovaj način svjedočimo da se na Univerzitetu odvija vrlo intenzivno naučno-istraživački rad, a rezultat jesu i ovi doktorati. Između 32 kandidata ima jedan značajan broj i naših doktoranata koje ćemo vrlo brzo unaprijediti u zvanje docenta. Na taj način će postati nastavnici i jačati nastavnu bazu univerziteta a samim time i Univerzitet Džemal Bijedić u Mostaru“, kazao je rektor Pašić za Anadolu Agency (AA).

Adi Maslo koji je doktorat stekao iz oblasti lingvistike i svoj rad obranio protekle godine, a već je u zvanju docenta na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta Džemal Bijedić, ističe kako nije bilo jednostavno kroz sve godine studiranja, ali da se trud i sav uložen rad isplatio.

„Ovo je plod dugogodišnjeg rada i orijentacije ka dugoročnom i cjeloživotnom učenju. To je jedan korak koji sam sebi davno zacrtao. Ovo nije kraj nego samo jedna stepenica u daljnjem obrazovanju“, kazao je Maslo za Anadolu Agency (AA).

Inače, u okviru Univerziteta djeluje osam fakulteta sa 5.200 studenata na 26 studijskih programa na prvom ciklusu, 20 na drugom ciklusu studija i 3 na trećem, a nastavni proces pokriva oko 240 nastavnika i suradnika te administrativnog i tehničkog osoblja u stalnom radnom odnosu, te 150 vanjskih suradnika. U međunarodnoj saradnji su vrlo aktivni. Na tom polju imaju nekoliko značajnih projekata. Uspješnu saradnju su ostvarili u projektu razmjene studenata sa turskim univerzitetima kroz Mevlana program. Sve više studenata i nastavnika odlazi na univerzitete izvan BiH, ali i onih koji iz inozemstva dolaze u Mostar provesti određeno vrijeme. Tržištu rada ponude svake godine neke nove studijske profile pa su tako proteklih godina oformili dva nova studijska programa. To su poslovna informatika i konverzacijska biologija i ekologija, a ove akademske godine uveli su studijske programe dizajn interijera i zdravstveni studij.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0