instant fap

Upisano 185 prvačića

Upisano 185 prvačića

U osnovnim školama u Unsko-sanskom kantonu u aprilu je počeo prvi upisni rok za djecu koja početkom jeseni kreću u prvi razred. Kad je riječ o općini Sanski Most, odlukom Aktiva pedagoga upis traje do 18. maja, a do sada broj upisane djece u sedam osnovnih škola je skoro na nivou prošlogodišnjeg.

Prema podacima koje je RTV „Sana“ dobila iz osnovnih škola, u prvi razred za školsku 2016. / 2017. godinu je upisano 185 budućih prvačića. U pojedinim školama broj djece koja su upisana u aprilskom roku je isti kao i prošle godine, dok je u nekolicini škola došlo da neznatnog povećanja ili smanjenja broja djece koja će od jeseni prvi put sjesti u školske klupe.

U Osnovu školu „Hasan Kikić“ upisano je 30 prvačića, „Peti oktobar“ – 41, „Vrhpolje“ – 20, „Prva sanska škola“ – 24, „Fajtovci“ – 25, „Mahala“ – 27, „Skender Kulenović“ – 18. Treba istaći, da će se broj djece upisane u prvi razred u sanske osnovne škole sigurno promjeniti, jer će novi upisni rok biti otvoren u augustu za roditelje koji iz opravdanih razloga djecu nisu upisali tokom aprila i maja.

Također treba napomenuti, da Ministarsvo obrazovanja USK odobrava opravdane zahtjeve roditelja koji su tražili promjenu upisnog područja, najčešće zbog nedostatka organiziranog produženog boravka u školama u njihovom mjestu stanovanja.

Iz Kantonalnog ministarstva obrazovanja su saopćili da i dalje postoji određen broj djece koja, bez opravdanih razloga, ne pohađaju osnovnu školu što je zakonom kažnjivo. Takvu djecu Ministarstvo i škole na sve načine pokušavaju vratiti u sistem obrazovanja.

KOMENTARI