Upoznajte bibliotekarku iz Olova koja u kostimu vile djeci vraća ljubav prema čitanju i knjigama

HomePozitivne priče

Upoznajte bibliotekarku iz Olova koja u kostimu vile djeci vraća ljubav prema čitanju i knjigama

Brinuti o odgoju svoga psa

Sanela Kaikčija iz Olova je jedinsvena bibliotekarka u Bosni i Hercegovini. A vjerujemo i puno šire.

Ona već duže vrijeme u kostimu vile obilazi škole i vrtiće svog grada u namjeri da kod djece potakne ljubav za knjigama i čitanjam. I sjajno joj ide, jer iz dana u dan raste broj novih članova u Gradskoj biblioteci Olovo, gdje radi.

Na početku razgovora za BUKU kaže da je 15 godina nakon završenog fakulteta čekala posao, a sada radi ono što voli, puna je ideja i inovacija i ne misli stati.

“Od petog razreda osnovne škole znala sam da ću studirati književnost. Pisala sam pjesme i priče još tada. I završila sam književnost, u roku. Dugo godina sam čekala svoj posao. Konačno, evo, radim. Ne znam šta bih prije, vjerujte. Svaki dan smislim nešto novo. Cilj mi je prenijeti ljubav prema knjizi, drugima. Ako od najmlađih krenem onda ću ja imati s kim raditi u biblioteci”, priča nam Kaikčija kako je došla na ideju da obuče kostim vile.

Da je dobro odlučila pokazuju joj sama djeca.

“Danas je previše aplikacija koje nekako, usudit ću se reći, ubijaju dječiju maštu, dječiju razdraganost, radoznalost onda se pojavim ja i sve to probudim. Oni postavljaju pitanja, žele da me zagrle, pitaju svoje tete i učitelje kad opet dolazim, zašto ne nosim na poslu u biblioteci svoj kostim. Najviše me obraduju iskreni dječiji crteži. Nacrtaju mene i kako oni vide biblioteku. Predivno je vidjeti da ste povod otkrivanja nečijeg talenta”, priča nam kroz smijeh Kaikčija i navodi primjer učiteljice Benise koja je sa svojim razredom dolazila u posjetu biblioteci, da bi joj već naredni dan sva djeca iz razreda donijela poklon, a potom su dogovorili redovna druženja i radionice u biblioteci.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0