instant fap
Naslovnicainmedia danas

Upoznajte Njemicu Havu koja repa na bosanskom jeziku

Upoznajte Njemicu Havu koja repa na bosanskom jeziku

Dvadesetjednogodišnja Dilara Hava Tunc je Njemica tursko-bosanskog porijekla i mlada nada njemačke rep scene. Ono po čemu je ova pjevačica specifična jeste da u svojim pjesmama osim njemačkog jezika koristi i bosanski.Budući da joj je majka porijeklom iz Bosne i Hercegovine, Hava je željela da njen maternji jezik svi čuju, a i pjevaju. Kaže nam kako su do sada reakcije publike sjajne te da njene pjesme imaju milionske preglede. 

“Reakcije su na početku bile različite, no vremenom se to mojoj publici veoma dopalo. Balkanska omladina koja živi u Njemačkoj ponosna je na svoj jezik i drago im je što je neko baš bosanski jezik uvrstio u svoju muziku koja je namijenjena njemačkom tržištu. Čak i Nijemci pjevaju moje pjesme i znaju čak i onaj bosanski dio. Brzo su naučili tekstove”, kazala nam je Hava. 

Ljubav prema muzici

Još kao djevojčica je sanjala da će se jednog dana baviti muzikom. Svoju slavu stekla je muzičkim videima koje je objavljivala na društvenim mrežama, a poslije i singlom “Heartbreaker” koji je objavljen u aprilu 2019. godine. O ovom singlu pisali su svi muzički mediji u Njemačkoj. 

“Ljubav prema muzici rodila se kad sam bila mala, ali tek prije godinu sam se počela profesionalno baviti muzikom. Falila mi je prije svega hrabrost za taj početni korak. Željela sam od početka naći neki svoj stil i pravac te da ne budem ničija kopija”, kazala je i dodala kako nema muzičkih uzora, no da postoje umjetnici kojima se divi. 

Nakon prvog singla, Hava je snimila pjesmu “Korb” koja je bila još uspješnija od “Heartbreakera”. Svoj treći singl “Kein Schlaf” snimila je s njemačkim reperom Nimoom. Ovaj singl donio joj je milionske preglede na YouTubeu i prvo mjesto na trendingu i tako postao peti njemački koji je to postigao u posljednje dvije godine. 

“Trenutno radim na novom albumu, tako da već sada imam nekoliko novih pjesama. U svojim pjesmama bavim se različitim temama u kojima se svi mogu identificirati. Kroz moje pjesme prožeti su ljubav, bol, prijateljstvo, ali i dobro raspoloženje i zabava”, rekla nam je Hava. 

Hava je rođena i živi u Hammu, gradiću u blizini Dortmunda. Njen otac porijeklom je iz Aksaraya u Turskoj, dok je njena majka, čiji su roditelji iz Doboja, rođena u Njemačkoj. 

“Budući da moji roditelji dolaze iz različitih zemalja, mi smo međusobno razgovarali na njemačkom jeziku, tako da sam odrasla samo s njemačkim jezikom. Nažalost, zbog toga sada ne govorim tako dobro bosanski jezik, ali ga u posljednje vrijeme marljivo učim”, rekla je. 

Snima novi album

Hava ima petero braće i sestara, a privatno kaže da je obična osoba koja ima normalne želje i ciljeve, a slobodno vrijeme najviše voli provoditi sa svojom porodicom ili prijateljima. 

“Volim Bosnu i Hercegovinu, kao i Tursku. Moram priznati da sam imala malo više kontakta s bosanskom stranom. Cijeli život idem u Bosnu na odmor i moram priznati da mi je bosanska kultura bliža”, rekla nam je Hava.

U narednom periodu Hava će završavati svoj album. Planira snimiti i jednu pjesmu koja je kompletna na bosanskom jeziku, te ukoliko bude interesa, vrlo rado će doći u Sarajevo kako bi promovirala svoje nove pjesme. 

KOMENTARI