instant fap

Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja traži hitan dolazak ruske inspekcije

Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja traži hitan dolazak ruske inspekcije

Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja saopćila je danas da je 4. augusta, posredstvom Ambasade Ruske Federacije u BiH, dobila informaciju o privremenoj zabrani izvoza voća i povrća iz BiH u Rusku Federaciju.

Ista informacija je tokom jučerašnjeg dana, kako se navodi, objavljena na zvaničnom sajtu Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije.

U saopćenju Uprave se navodi da je ruska strana posebno zabrinuta zbog povećanja obima izvoza voća i povrća u Rusku Federaciju u ovoj godini, iz tih razloga su posebno zainteresovani za fitosanitarni sistem u BiH, kao i za cjelokupnu proizvodnju voća i povrća u BiH.

– Želimo posebno da ukažemo da zdravstvenu ispravnost voća i povrća prate entitetske laboratorije, a fitosanitarne certifikate izdaju fitosanitarni inspektori koji su u entiteskoj nadležnosti kao i to da su entitetski organi i institucije dio fitosanitarnog sistema u BiH – navodi se u saopćenju.

U svojstvu kontakt tačke za međunarodnu saradnju, a po nalogu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, Uprava je tokom dana uputila zahtjev za hitan dolazak inspektora Ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor kako bi se uvjerili u funkcionisanje fitosanitarnog sistema u BiH kao i u obim proizvodnje voća i povrća, ali i u mogućnosti povećane isporuke tih proizvoda.

– Takođe smo zatražili i hitno stavljanje van snage privremene zabrane uvoza voća i povrća iz BiH u Rusku Federaciju imajući u vidu da je ova zabrana došla iznenada i da već ima značajan broj pošiljaka koje su pripremljene i spremne za otpremu – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je Uprava pismom od 13. jula 2016. godine obavjestila rusku stranu da je spremna da prihvati inspekciju ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor, ali ruska strana u svom dopisu nije predložila bilo kakve termine dolaska.

– Ovo ističemo jer je u javnost izašla informacija da BiH strana nije prihvatila inspekciju ruske strane – saopćeno je iz Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja.

KOMENTARI