instant fap

Uručena pomoć bivšem borcu bez primanja

Uručena pomoć bivšem borcu bez primanja

Aktivisti humanitarne organizacije ˝Dirhem˝ iz Sanskog Mosta posjetili Horozović Mirsada koji nam se prije nekog vremena obratio za pomoć. Mirsad je demobilisani borac AR BiH, a nakon prošle godine i smrti oca živi sam. Bez ikakvih primanja i bez podrške odgovornih vlasti, ovaj vrijedni čovjek živi veoma oskudno, snalazeći se kako zna i umije.

Kaže da radi fizičke poslove, uglavnom sječa i cijepanje drva, i na taj način zaradi nešto novca, ali ni približno koliko je dovoljno. Mirsad pati i od određenih psihičkih sindroma, nastalih od posljedica rata, ali mu odgovorna komisija za invaliditet nije odobrila nikakvu materijalnu pomoć. U ratu je, kaže, bio uvijek prvi, u udarnoj četi 17. viteške brigade. Nagledao se svega i svašta preživio, što je neminovno ostavilo posljedice i na njegovo zdravlje. Danas on i ljudi poput njega nemaju odgovarajući status u društvu za koje su se borili.

Osjećaju se ogorčeno sa spoznajom da njihova velika žrtva i trud koju su dali, nije vrijedna ni toliko da im se osigura minimum sredstava za život, da ne budu gladni i u stanju da traže od drugih. U kratkoj posjeti vidjeli smo da je Mirsad, pored teškog materijalnog i psihičkog stanja veoma vrijedan, jer obrađuje manju baštu i na taj način proizvodi jedan dio neophodne hrane.

Mirsadu smo ostavili paket prehrambenih artikala, zajedno sa sredstvima za higijenu, te se nadamo da će mu to potrajati neko vrijeme i olakšati svakodnevnicu.

KOMENTARI