instant fap

Uručena pomoć za četveročlanu porodicu Aganbegović

Uručena pomoć za četveročlanu porodicu Aganbegović

Aktivisti H.O. ˝Dirhem˝ krajem prošlog mjeseca posjetili su porodicu Aganbegović. Ovo je četveročlana porodica nastanjena u mjestu Krkojevci kod S. Mosta. Inače su rodom iz Kotor Varoši. Ilijaz Aganbegović je vrijedni radnik, koji iako nije zaposlen u nekoj firmi, marljivo radi kako bi pribavio osnovno za sebe i svoju porodicu.

Materijalna situacija ove porodice je i dalje loša, žive od povremenog fizičkog rada i sakupljanja šumskih plodova koje onda prodaju na pijaci, a ponekad i na ulici. Ilijaz nema penzije niti bilo kakvog financijskog primanja, a njegova supruga je bolesna, pati od psihičkih poremećaja i prima redovnu terapiju, te koristi mnoštvo tebleta. Govore nam kako su odmah nakon rata jedan rođak i nekoliko prijatelja pokrenuli akciju i pomogli im pokriti kuću. Kuća je skromna, nalazi se na jednom uzvišenju iznad S. Mosta sa finim pogledom na grad u dolini.

Ilijazu pomažu njegove dvije odrasle kćerke koje skoro svaki dan odlaze u šumu i beru plodove koje Ilijaz prodaje. Prilikom posjete uvjerili smo da je ovo radnička porodica i da se bori za život. Uzgajaju i 10- tak ovaca i nekoliko koza, a Ilijaz nam govori kako ove godine nije prodao ni jednu životinju, a prošle godine inače prodao je skoro sve. Na to smo konstatovali da narod inače ima sve manje novca, tako da su mnogi odustali od roštilja, a od te navike imućnijih preživljavaju porodice koje na sličan način kao i Ilijaz uzgajaju ovce i koze.

Ovoj porodici uručili smo paket s prehrambenim artiklima kao i sredstvima za higijenu. Nadamo se da smo bar malo olakšali težak život ove porodice. Rastali smo se od njih sa željom da do kraja godine nađu kupce za svoje jariće i janjce. To bi im mnogo pomoglo.

KOMENTARI