US šume – presuda za primanje dara

Homeinmedia danas

US šume – presuda za primanje dara

Muslimović: Moja najveća greška je komesarov rođak

Danas je na Kantonalnom sudu u Bihaću, u predmetu protiv bivšeg direktora Đevada Muslimovića i njegovih suradnika, izrečena nepravomoćna presuda za primanje dara. Isti su oslobođeni dijela optužnice koja ih tereti za krivična djela „organizovane grupe“ i „zloupotrebe položaja“.

Interesantno je da je prije tri dana (16.03. – utorak) održano ročište na kome je obrana imala završnu riječ. A danas izrečena nepravomoćna presuda. 

Po čemu se da zaključiti da ova presuda nije mogla biti napisana za tri dana i da je ona sastavljana još davne 2013. g., kada su se u kabinetu tadašnjeg premijera Lipovače, sa pravosudnim istražiteljima dogovarale kazne za neposlušnog direktora Muslimovića koji je odbio 17 miliona KM dobiti US šuma staviti na raspolaganje tadašnjoj vladajućoj kriminogenoj eliti.

Muslimović je osuđen nepravomoćnom presudom za primanje dara od 3 godine i 6 mjeseci, Fadil Šehić 2 godine, Enes Karić 2 godine, Rasim Mehmedović 1 godinu i 2 mjeseca, Fahir Sirćo 1 godinu i 1 mjesec i Dino Solaković 10 mjeseci.

Nepunih sedam godina trajala je ova pravosudna trakavica u predmetu „organizovane zločinačke grupe“ na čijem je čelu stajao bivši direktor preduzeća US – šume Đevad Muslimović.

Istražna priprema za ovaj predmet je krenula krajem 2013, a šest mjeseci prikrivenih istražnih radnji nisu donijeli nikakav rezultat u smislu bilo kakvih oblika korupcije i zloupotreba.

To je bio razlog zbog čega je Muslimović nakon hapšenja nezakonito zadržavan u petomjesečnom pritvoru. A taj period je Tužilaštvo iskoristilo kako bi prikupilo izjave svjedoka i bilo kakav istražni materijal koji bi ukazivao na korupciju i „udruživanje“ ove „zločinačke grupe“…

Interesantna je činjenica da je Tužilaštvo za svjedoke uzelo pojedince koji su uistinu činili krivična djela i koji su zahvaljujući sugeriranom i montiranom „priznanju“ oslobođeni bilo kakve odgovornosti.

Podizanje optužnice i suđenje „zločinačkoj grupi“ iz doline Sane, proteklo je u neviđenoj pompi i medijskom pritisku koji je imao za cilj stvarati dojam najveće poslijeratne korupcijske afere u Krajini. A danas su sve optužbe osim primanja dara odbačene.

Interesantna je i činjenica da je sud odbio pravo obrane da ispita sve svjedoke i da dozvoli da se dokazi (stenogrami i presretnuti razgovori koje je prikupila državna agencija SIPA) iskoriste kao dokazi obrane.

Muslimovićev advokat Hasan Veladžić, u izjavi za medije je istakao: „Kako je danas jasno da je ovo bilo zapravo suđenje uspješnom direktoru koji je iza sebe ostavio 17 miliona na računu i 8,5 miliona KM akumulirane dobiti, pa vi sami zaključite kome je to trebalo? Danas ovo preduzeće posluje sa gubitkom od nekoliko miliona, a plaće radnika se smanjuju.

Zadovoljan sam činjenicom da su nepravomoćno osuđeni oslobođeni za dva teška krivična djela za koja je predviđena zatvorska kazna preko 10 godina.  

Uvjeren sam da ćemo u daljnjem postupku oboriti i ovaj dio nepravomoćne presude za primanje dara. Potpuno sam uvjeren, a to smo i dokazali u završnoj riječi, da Muslimović i u slučaju krivičnog djela primanja dara nije počinio bilo kakvu nezakonitu ili protupravnu radnju“, istakao je Veladžić. 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0