instant fap

Uskoro bez mina još 100.000 metara kvadratnih

Demineri nevladine organizacije ‘Dok-Ing’ sa Pala do kraja naredne sedmice završiće čišćenje skoro 100.000 metara kvadratnih zemljišta na prostoru Gornje Krečane, na granici opština Modriča u Republici Srpskoj i Gradačac u Federaciji BiH, izjavio je Srni vođa radilišta Miodrag Mitrović.
On je dodao da će, nakon internog i vanjskog monitoringa, zemljište biti predato lokalnoj upravi Modriča, odnosno vlasnicima.

Mitrović je naglasio da su radovi počeli 9. jula, te da ih obavljaju manuelno i mašinski dva tima sa po osam deminera.

Oficir unutrašnje kontrole Miomir Pipović napomenuo je da je generalno izviđanje obavljeno 2005. godine, a reizviđanje prošle i početkom ove godine.

“Provjera radova je višestruka i sastoji se od dvije interne i jedne supervizije, kao i vanjskog monitoringa, koji vrši ‘Min-Imon’ iz Pala, organizacija koju angažuje investitor, međunarodna zajednica”, rekao je Pipović.

On je istakao da je sigurnost terena nakon završenih radova 99,64 odsto.

“Radovi u Gornjim Krečanama odvijaju se po planu. Visoka temepratura otežava radove, a potrebna je i povećana opreznost od zmija koje su česta pojava na ovom prostoru”, potvrdio je vođa deminerskog Tima jedan Radomir Purković.

On je dodao da je bezbjednost deminera u prvom planu, te istakao da “Dok-Ing” do sada nije imala poginulih deminera.

Purković je podsjetio da je u BiH od završetka rata poginulo više od 40 deminera.

Prema podacima Civilne zaštite Modriča, od okončanja rata završeno je 25 deminerskih zadataka, na ukupnoj površini od 621.000 metara kvadratnih. Prošle godine od mina je očišćeno 27.606 metara kvadratnih, dok je plan u ovoj godini 100.000 metara kvadratnih.

Stručni saradnik Civilne zaštite Modriča Željko Terzić rekao je da je u Modriči ostalo da se deminira površina od 1.268.000 metara kvadratnih, definisanih u 28 zadataka.

Terzić je istakao da je najvažniji zadatak deminiranje površina na pravcu trase autoputa na Koridoru “Pet ce”.

KOMENTARI