Uskoro kreće zimsko računanje vremena

HomeVijestiBiH

Uskoro kreće zimsko računanje vremena

Kakvo nas vrijeme očekuje u subotu i nedjelju?

U noći s 29. na 30. oktobra 2022. kazaljke na satu pomiču se jedan sat unatrag. 

Kazaljke na satu bit će pomaknute za tačno jedan sat unatrag, odnosno s tri sata ujutro na dva.

To će značiti da možemo spavati sat vremena duže. Osim osoba koje će tada raditi noću smjenu, one će nažalost tu noć raditi sat vremena duže.

Gdje je “zapelo” s obustavom pomicanja sata?

Idejni začetnik obustave pomicanja sata bio je bivši predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker. Problemi su nastali i zato što se države na razini Europske unije nisu mogle dogovoriti koje vrijeme zadržati, zimsko ili ljetno, i svaka država je imala svoje preferencije.

U Europskoj uniji postoje tri vremenske zone, ako se ne računaju prekomorski teritoriji država članica izvan europskog kontinenta. Najveća je ona srednjoeuropska zona od Poljske do Španije. Ako bi se prihvatilo trajno ljetno računanje vremena, na zapadu i sjeverozapadu kontinenta zimi bi se razdanilo tek tokom kasnijeg prijepodneva.

U slučaju trajnog zimskog računanja, ljeti bi se ranije smračilo, a na istoku bi sunce izašlo jako rano, primjerice u Bialistoku u Poljskoj na dan ljeta sunce bi izašlo u 3.01 sati ujutro. Farmeri su upozoravali da pomicanje sata zbunjuje krave koje odjednom dobivaju hranu sat vremena ranije ili kasnije, pa im je teško to podnijeti.

U Bosni i Hercegovini su se kazalje počele pomjerati 27. marta 1983. godine, za vrijeme SFRJ, prije svega radi očekivane ekonomske koristi – boljeg funkcionisanja jedinstvenog tržišta, transporta i komunikacija, industrije.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0