instant fap

Uskoro niže cijene vozačkih dozvola i ličnih karti?

Uskoro niže cijene vozačkih dozvola i ličnih karti?

Cijene ličnih dokumenata u BiH uskoro bi mogle biti niže.

Naime, pravilnik o cijenama ličnih dokumenata Državne agencije za identifikacijske dokumente naći će se pod lupom, a izvjesna je i njegova temeljita promjena čime bi ugovor ove agencije s kompanijom Muhlbauer, koja izrađuje lične iskaznice i vozačke dozvole, mogao biti raskinut, a cijene dokumenata mogle bi čak postati i niže.

Da je potrebno izvršiti izmjene u spomenutom pravilniku, misle i neki od državnih ministara.

“Dosta je spornih odredbi u tom pravilniku. Od raspodjele novca koji se dobije prodajom osobnih dokumenata pa do njihove cijene. Ne znamo jesu li te cijene realne.

Potrebno je ispitati i mišljenje građana o tome pa vidjeti trebaju li one biti niže ili ostati na ovoj razini”, rekao je Dnevnom avazu jedan od ministara iz državne vlade pod uvjetom anonimnosti.

Naime, pred Vijećem ministara prošle su se sedmice našle izmjene pravilnika o cijenama ličnih dokumenata, kojima se predviđalo brisanje samo jednog članka ovog dokumenta koji se tiče datuma njegove valjanosti, odnosno članka koji navodi da pravilnik važi do kraja ove godine.

“Izmjena pravilnika odnosi se samo na član 8. kojim je definirano da sve odredbe tog pravilnika važe do 31. decembra 2015. godine. Ovaj član izmjenama se ukida, odnosno produžava se važenje pravilnika. Sve ostale odredbe ostaju na snazi, između ostalih i cijene lične karte i vozačke dozvole”, naveli su iz IDDEEA-e.

No, “Avaz” tvrdi kako je razlog zbog kojeg su ministri odlučili glasovanje o ovim izmjenama odgoditi do daljnjeg potreba da se cijeli pravilnik još jednom analizira zbog brojnih spornih dijelova.

Što se tiče 104 miliona vrijednog ugovora s banjalučko-njemačkom kompanijom Muhlbauer, za koji su državni revizori utvrdili da nije transparentno sklopljen, Vijeće ministara odlučilo je da se i on još jednom razmotri.

Spomenuti ministar je naveo da će s novim pravilnikom sačekati do imenovanja nove uprave.

KOMENTARI