instant fap
NaslovnicaVijesti

Uskoro sporazum o zajedničkoj kontakt tački EUROPOL-a

Uskoro sporazum o zajedničkoj kontakt tački EUROPOL-a

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine i Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, danas su na sastanku u Banjaluci razrješili nedoumice u vezi saradnje s EUROPOL-om i implementacijom rezolucije Ujedinjenih nacija, vezano za “watch listu” Savjeta bezbjednosti,.

“Kada je u pitanju zajednička kontakt tačka EUROPOL-a i mislim da ćemo vrlo brzo imati taj sporazim na stolu koji bi trebao da omogući BiH, samim tim i RS da ima svog oficira za vezu u EUROPOLU-u u Hagu i samim tim da međunarodnu saradnju dignemo na mnogo veći nivo”, rekao je Dragan Lukač.

Prema riječima Mektića, iako su razgovarali o mnogo tema koje se tiču bezbjednosti u BiH, ključna je bila implementacija operativnog sporazuma o saradnji sa EUROPOL-om.

“Mi smo završili sve procedure vezano za taj sporazum, trebamo uspostaviti kancelariju u sjedištu EUROPOL-a u Hagu i ‘focal point’, tačku za saradnju ovdje u BiH i tražili smo najbolje i najracionalnije rješenje. Od saradnje sa EUROPOL-om očekujemo puno. Mi ćemo i formalno i faktički biti sastavni dio evropske policije, ukupne evropske bezbjednosti”, rekao je Mektić.

Prema njegovim rijećima to je i najvažniji i ključni uslov Reformske agende i ispunjavanja poglavlja 24 i 25 kada dođu na red.

“To je najveći korak koji smo učinili vezano za intergaciju BiH u EU”, rekao je Mektić.

Osim toga govorili su i o implementaciji rezolucije Ujedinjenih nacija, vezano za “watch listu” Savjeta bezbjednosti.

Mektić je istakao da je tu možda više bilo nesporazuma nego tehničkih problema i nedostataka.

“BiH je prihvatila i ratifikovala tu rezoluciju, u normativnom smislu ne možemo ni dodati ni oduzeti nego je samo pitanje implementacije te rezolucije”, kazao je Mektić i dodao da će se na to listi moći naći samo oni za koje je dokazano da su povezani sa finansiranjem terorizma.

Lukač je istakao da je o ovom pitanju stav MUP-a bio jasan. On smatra da Savjet ministara BiH ne treba da otvara nove istrage o slučajevima za koje mu bezbjednosne agencije u BiH dostave dokaze. Na taj način, prema riječima Lukača, Savjet ministara BiH preuzeo bi ulogu policije, tružilaštva ili suda.

“Jedino rješenje je da Savjet ministara BiH prihvati odluku policijske agencije donešenu u skladu sa zakonom”, rekao je Lukač.

I Lukač i Mektić smatraju da neće biti puno osoba i organizacija u BiH koje će se naći na “watch listi”, jer nema mnogo ljudi koji se bave finansiranjem terorizma.

KOMENTARI