instant fap

Uskoro vakcinacija pasa

Radnici veterinarske stanice u Sanskom Mostu do kaja ove kalendarske godine provešće akciju vakcinisanja pasa protiv zaraznih bolesti.

Prema riječima direktora veterinarske stanice Sanski Most, Izeta Kovačevića uskoro će putem sredstava javnog informisanja biti upućen poziv svim vlasnicima pasa da svoje ljubimce vakcinišu te će biti određena i zborna mjesta na kojima će se provoditi te aktivnosti. Kovačević je naglasio kako će akcijom biti obuhvaćeni registrovani psi, te da je cijepljenje vrlo važno, prije svega zbog zdravlja ljudi. On je podsjetio da su psi koji se ne vakcinišu potencijalni prenosnici opasnih zaraznih bolesti kao što je bjesnilo. Ova bolest je kad se proširi na ljude, naglasio je Kovačević, praktično neizlječiva.

Vlasnici pasa su obavezni da cijepe svoje ljubimce, a za one koji to ne učine predviđene su i zakonske sankcije u vidu novčanih kazni.On se osvrnuo i na problem pasa lutalica na gradskim ulicama rekavši kako je taj broj ipak nešto manji u odnosu na raniji period. Također, direktor veterinarske stanice Sanski Most je istakao zadovoljstvo time što na području općine, u protekloj i ovoj godini nije zabilježen niti jedan slučaj oboljenja stoke od bruceloze.

Kovačević je naglasio kako je kontinuiranim radom na terenu radnika veterinarske stanice i provedenim epizetiološkim israživanjima, problem ove opasne zarazne bolesti praktično eliminisan s ovih prostora. Također, nisu zabilježene ni ostale zarazne bolesti koje napadaju stoku što je, kako se naglasio je Kovačević, može smatrati velikim uspjehom u radu veterinarske stanice Sanski Most.

KOMENTARI