instant fap

Uspjeh sanskih srednjoškolaca na manifestaciji “Dani evropskog naslijeđa”

Uspjeh sanskih srednjoškolaca na manifestaciji “Dani evropskog naslijeđa”

Jučer  je u Goraždu započela manifestacija “Dani evropskog naslijeđa” u organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta. Tema ovogodišnje manifestacije je zaštita nematerijalnog kulturnog naslijeđa.

Nakon današnje pres-konferencije, te prezentacije programa Mladi i naslijeđe, sutra će biti upriličena izložba nagrađenih učeničkih radova koji su pristigli iz 78 osnovnih i srednjih škola iz cijele FBiH, a najboljima će biti dodijeljene diplome i zahvalnice.

I učenici iz našeg kantona su dobili nagrade u jakoj konkurenciji likovnih, dokumentarističkih, literarnih i video radova. Prvu nagradu za grafiku već drugu godinu zaredom dobila je Aida Kurić, učenica OŠ „Kamenica-Izačić“ iz Bihaća. Unazad pet godina grafička sekcija ove osnovne škole postiže izvanredne rezultate, a Aida je već drugu godinu zaredom dobila prvu nagradu za radove u grafici. Prvu nagradu za dokumetaristički rad dobila je Lejla Pašić iz OŠ Cazin 2, drugu nagradu za kolekciju likovnih radova dobila je likovna sekcija OŠ Prekounje-Ripač iz Bihaća. Historijska sekcija Druge osnovne škole iz Bosanske Krupe osvojila je  treću nagradu za dokumentarstički rad. U konkurenciji srednjih škola drugu nagradu za literarni rad dobila je učenica 2. razreda MSŠ Sanski Most, Marija Kondić.

Federalno ministarstvo kulture i sporta održalo je danas i press konferenciju na početku manifestacije “Dani evropskog nasljeđa”, posvećena obilježavanju desete godišnjice usvajanja UNESCO konvencije o zaštiti nematerijalnog kulturnog nasljeđa. U sklopu programa bit će upriličena i izložba učeničkih radova  pod nazivom „Nematerijalna baština – Stari zanati i igre iz mog kraja“. Kako je na press konferenciji izjavila Azra Hajro-Lojo, pomoćnica ministra kulture i sporta FBiH i voditeljica programa „Mladi i naslijeđe“ na konkursu su mladi pokazali izuzetan interes i kreativnost, te je bilo teško odabrati najbolje između pristiglih oko 400 likovnih radova, oko 80 dokumentarističkih, video radova i fotografija, i velikog broja maketa.

Većina učenika i njihovih mentora iz našeg kantona zbog nedostatka finansijskih sredstava nije bila u mogućnosti otputovati u Goražde i prisustvovati svečanosti dodjele diploma. Svoje nagrade dobit će na adrese škola.

KOMENTARI