Uspješni košarkaš iz BiH postavio nevjerovatan rekord u srednjoškolskoj karijeri

HomeVijestiBiH

Uspješni košarkaš iz BiH postavio nevjerovatan rekord u srednjoškolskoj karijeri

Mlada Sanjanka donirala kosu djeci oboljeloj od raka

Emir Krupić, mladić bosanskohercegovačkih korijena, otac Nihad iz Bosanske Dubice a majka Melina iz Sanskog Mosta, rođen je aprila 2002. u Vancouveru, Kanada.

Košarkaš, playmaker visine 190 cm, u svojoj srednjoškolskoj karijeri postigao je nevjerovatan rekord. Krupić je u toku srednjoškolskog igranja sa svojim timom, Burnaby South Secondary, bio prvak pacifičke kanadske provincije Britanske Kolumbije za 8. razrede, 9. i 10. razred ili Junior Basketball i na kraju za 11. i 12. razred ili Senior Basketball.

Uz timsku titulu tokom ovih takmičenja, Emir je bio proglačen i najboljim igračem, ili MVP, članom najbolje petorke ili First All Star i najboljim igračem finalne utakmice, sa najboljim prosjekom koševa, asistencija i ukradenih lopti po utakmici. To do sada nije uspjelo nijednom igraču u čitavoj Kanadi, pa čak ni velikom Steve Nashu, legendi NBA lige, koji je rođen u ovom dijelu Kanade.

Prije pet dana Emir je sa svojim timom osvojio prvo mjesto u seniorskoj srednjoškolskoj košarci. Pred više hiljada gledalaca je briljirao na finalnoj utakmici sa 17 poena, devet skokova i šest asistencija, i proglašen je najboljim igračom finala. Mnogi printani, TV i web mediji oduševljeni njegovom igrom, objavili su pisanu i video reportažu.

Emir Krupić je 2018. godine pozvan da igra za U16 košarkašku reprezentaciju BiH za Evropsko prvenstvo grupe B, ali zbog povrede u pripremnoj utakmici protiv Rusije, nije nastupio. Nakon toga se niko iz Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine nije oglašavao.

Emir ima još tri brata – Adnana, Sanjina i Kenana, koji su također uspješno igrali srednjoškolsku košarku. Dvije godine stariji brat Kenan, šuter visine 195 cm, je skupa sa Emirom već osam godina u kanadskim i američkim košarkašim akademijama. Pored talenta uz naporan rad su braća Krupić osvojili mnoge trofeje. Kenan je također bio juniorski prvak provincije i najbolji igrač finalne utakmice 2014. godine.

image

Emir za tri mjeseca završava srednju školu. Njegova želja je da ove godine, u maju i junu, ima nekoliko proba u Evropi i skupa sa bratom Kenanom napredovanje u košarci nastavi u nekom od profesionalnih evropskih klubova.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0