instant fap

Uspješno završena kampanja

Građanska inicijativa Glasaću za Srebrenicu obavijestila je danas javnost da je kampanja registracije birača za lokalne izbore u Srebrenici uspješno okončana.

“Prema preliminarnim podacima, čija je obrada još u toku, u okviru naše kampanje od 1. juna do 23. augusta, prebivalište u Srebrenici je prijavilo blizu 2.400 građana Srebrenice i BiH. Glasaću za Srebrenicu je usto identificirala, odnosno došla do i kontaktirala najmanje 2.100 građana Srebrenice sa privremenim ličnim kartama i biračkom preferencijom za glasanje u Srebrenici. Ukupno, u ovom trenutku možemo reći da je naša kampanja osigurala najmanje 4.500 novih glasova za predstojeće izbore u Srebrenici. Uz postojećih 2.500 birača nesrpske nacionalnosti, koliko ih je imalo prijavljeno prebivalište prije početka kampanje, cijenimo da smo osigurali dovoljan broj glasača da lokalni izbori u Srebrenici budu legitimni.

Odgovornost i odlučnost koju su građani BiH pokazali u sprečavanju sistematskog negiranja genocida u Srebrenici je presedan u historiji ove države i mi ovim putem želimo zahvaliti u naše ime, u ime naših aktivista, studenata i đaka čiji roditelji i rodbina počivaju u Potočarima. Ovaj napor smo svi zajedno učinili u ime onih koji počivaju u Potočarima i koji su žrtvu za nas i našu budućnost podnijeli bez pogovora. Ali, naša kampanja nikad nije bila kampanja straha, nego kampanja nade i vjere da se demokratskim sredstvima, glasovima u skladu sa Ustavom i zakonima ove države možemo izboriti za sigurnu i prosperitetnu budućnost za koju su oni dali svoje živote…

Centralni birački spisak zaključuje se 23. augusta. Stoga, počevši od danas u 15 sati više nismo u mogućnosti pružati administrativnu, logističku i pravnu pomoć građanima koji žele prijaviti prebivalište u Srebrenici”, kaže se, uz ostalo, u saopćenju Građanske inicijative Glasaću za Srebrenicu, iz koje su izrazili zahvalnost Vladi i Ambasadi SAD-a u Sarajevu za finansijsku pomoć kampanji.

KOMENTARI