instant fap

Uspon na Osječenicu povodom Dana državnosti

Uspon na Osječenicu povodom Dana državnosti

Na ovaj dan, prije tačno 70 godina u Mrkonjić Gradu je održanoPrvo zasjedanje ZAVNOBiH-a. Osnivanje ovog tijela, na početku najvećeg političkog predstavnika, a kasnije zakonodavnog i izvršnog tijela BiH, ima poseban značaj u razvitku bosanskohercegovačke državnosti. Naime, tada su udareni temelji zajedničke države tri bosanskohercegovačka naroda: Muslimana ili Bošnjaka, Srba i Hrvata.

Potvrđen je i hiljadugodišnji historijsko pravni kontinuitet države Bosne koja je nastala u desetom stoljeću. ZBOG ovog datuma PLANINARI USK-a su usponom na OSJEČENICU dali svoj doprinos obilježavanju ovog značajnog historijskog datuma.Okupljanje učesnika je bilo u Bosanskom Petrovcu, dalje se nastavilo kroz selo Kulunić planinarskom stazom na sami vrh Osjčenice. Iako je vrijeme bilo veoma hladno, uz stalni vjetar i snijeg, uspon je izveden. Na stazi pred sami vrh snijega je bilo i preko 50cm.

1450037_713862695291082_275649542_n

 

U ovoj aktivnosti učešće je uzelo oko 80 planinara i planinarki iz gradova Bosanski Petrovac, Cazin, Velika Kladuša, Bihać, Bosanska Krupa, Bužim, Ključ, Sanski Most i Prijedor i Kozarac. Predivan uspon bez većih problema, a prekrasn poklon za Dan državnosti našoj Bosni i Hercegovini.

KOMENTARI