instant fap

Ustavnom sudu FBiH omogućiti ispunjavanje njegove uloge

Ustavnom sudu FBiH omogućiti ispunjavanje njegove uloge

Uzimajući u obzir sramotni neuspjeh da se tokom protekle četiri godine izvrši imenovanje sudija na upražnjena mjesta u Ustavnom sudu FBiH, zbog čega ova institucija nije bila u mogućnosti da ispunjava svoju ustavnu ulogu, međunarodna zajednica u BiH naglasila je da je važno da ova institucija ponovo u potpunosti funkcioniše.
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, uoči sutrašnjeg glasanja u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, poručio je da svaki delegat mora imati na umu vlastitu odgovornosti da obezbijedi da Ustavni sud FBiH ima kapacitet da obavlja svoje funkcije.
“Uzimajući u obzir trenutne sporove u FBiH, potreba za funkcionalnim institucijama, posebno Ustavnim sudom, nikada nije bila veća”, rekao je Inzko.

Uzimajući u obzir sramotni neuspjeh da se tokom protekle četiri godine izvrši imenovanje sudija na upražnjena mjesta u Ustavnom sudu FBiH, zbog čega ova institucija nije bila u mogućnosti da ispunjava svoju ustavnu ulogu, međunarodna zajednica u BiH naglasila je da je važno da ova institucija ponovo u potpunosti funkcioniše, saopšteno je iz OHR-a.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira već su pozdravili odluku predsjednika Federacije da, uz saglasnost dvojice potpredsjednika, imenuje sudije sa liste kandidata koje je odobrio Visoki sudski i tužilački savjet, u skladu sa Ustavom.

Ambasadori PIK-a izrazili su očekivanje da će institucije FBiH odmah djelovati da bi ispunile ovu suštinsku obavezu definisanu Ustavom FBiH.

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir uputio je 12. marta na potvrđivanje Domu naroda Parlamenta FBiH odluku o imenovanju u Ustavni sud FBiH Dragice Dragičević, Šahbaza Džihanovića i Mladena Srdića.

Od 2008. godine, zbog nedovoljnog broja sudija Ustavnog suda FBiH, onemogućeno je djelovanje Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.
(Srna)

KOMENTARI