instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Usvojena žalba BH Telecoma: Vlada KS nezakonito dodijelila ugovor Mtelu

Usvojena žalba BH Telecoma: Vlada KS nezakonito dodijelila ugovor Mtelu

Ured za razmatranje žalbi usvojio je žalbu kompanije BH Telecom na odluku Stručne službe za zajedničke poslove KS, kojom je kompaniji Mtel, koja je u većinskom vlasništvu Srbije, dodijeljen posao pružanja usluga mobilne telefonije službenicima KS.

Ovime je odluka kojom se Mtelu dodjeljuje pružanje usluge mobilne telefonije za uposlenike KS službeno poništena.

“Usvaja se žalba ‘BH Telecom’ d.d. Sarajevo izjavljena na Odluku ugovornog organa Stručna služba za zajedničke poslove Kantona Sarajevo, u otvorenom postupku nabavke mobilne telefonije i poništava se Odluka od 11. 3. 2021. godine”, stoji, između ostalog, u Rješenju Ureda za razmatranje žalbi na datum 26. juni 2021. godine.

Komentar na ovu odluku tražili smo od premijera Kantona Sarajevo Edina Forte, međutim, on nije bio raspoložen za razgovor.

“Ja nemam tu odluku tako da o tome ne želim ništa pričati. No comment”, rekao je u telefonskom razgovoru Forto.

Podsjećamo, Kanton Sarajevo je uvijek usluge fiksne i mobilne telefonije nabavljao od kompanije BH Telecoma, u većinskom vlasništvu Federacije BiH. U većini slučajeva usluga fiksne i mobilne telefonije ugovarana je u okviru iste nabavke. No, u februaru ove godine Vlada KS odlučila se za drugačiji pristup, razdvjajući tendere za fiksnu i mobilnu telefoniiju.

Opozicija je tada oštro prigovorila, obzirom da je ovim potezom učinjen ustupak Mtelu, zbog činjenice da ova kompanija nema razvijenu mrežu fiksne telefonije u Kantonu Sarajevo. Nakon što je to urađeno, Mtel je poslao svoju ponudu i izabran kao najpovoljniji ponuđač.

KOMENTARI