instant fap

Utvrđen program manifestacija “Galaja”

Organizacioni odbor za pripremu i obilježavanje tradicionalne manifestacije «Galaja 1992 –2012», kojom se obilježava dvadeseta godišnjica Dana otpora općine Sanski Most, danas je održao još posljednji sastanak na kojem je utvrđen program ove kulturne, vjerske, zabavne i sportske manifesatacije.

Na sastanku je dogovoreno da manifestacija zvanično počinje sutra u deset sati u selu Hrustovo gdje će se proučiti fatiha i položiti cvijeće na spomen obilježju u znak sjećanja na ubijene mještane ovog kraja i na mjestu pogibije hadži Almaza Zukića. Nakon toga će na Vrhpoljskom mostu biti upriličen prigodan program, te će se učenjem fatihe i simboličnim bacanjem cvijeća u rijeku Sanu sa ovoga mosta još jednom odati počast nevino ubijenim civilima s početka agresije na općinu Sanski Most.  Istog dana u 11 sati i 30 minuta će na šehidskoim mezarju „Hrustovo – Vrhpolje“   biti upriličen prigodan vjerski program, te učenjem tevhida odati počast za civilne žrtve terora i poginule borce Armije BiH.

U petak, 1. juna, planiran je obilazak šehidskih mezarja i mjesta pogibije, te učenje fatihe i polaganje cvijeća i to: u 9:30 sati na spomen obilježje Kenjari, u 10 sati na mezarju generala Mehmeda Alagića u Fajtovcima, u 11 sati mjesto pogibije Beće Buljubašića na Grmeču, te u 12 sati Šehidsko mezarje Humci u Bihaću. U petak će se u Staroj vijećnici na Trgu ljijana u 20 sati održati svečana akademija na temu „ Dani otpora na općini Sanski Most“.

U subotu, 2. juna, će se održati centralni skup manifestacije „Galaja 1992 – 2012“ koji ima za cilj evociranje uspomena na događaje iz 1992. godine, kada su dobrovoljci iz sanske i ključke općine pružili otpor daleko nadmoćnijem agresoru. Pomenute samorganizirane jedinice će kasnije u redovima Ključko – sanske, a potom i 510 brigade Petog korpusa Armije Republike BiH odigrati važnu ulogu u odbrani i oslobađanju Bosne i Hercegovine. Prema danas utvrđenom programu manifestacije, prije samog dolaska na centralni skup,  u Vrhpolju će se položiti cvijeće na spomen ploču  Saida Keranovića, te će se učenjem fatihe odati počast ovome heroju koji je prvi pružio otpor nepijatelju.

Centralni skup na Galaji počinje u 14 sati. Na ovome času historije planirano je obraćanje sudionika Galaje 1992. godine i visokih zvanica. Bit će pročitan i najbolji literarni radovi natječaja na temu «Sječanje na maj 1992“.
Na današnjem sastanku Organizacioniog odbora manifestacije „Galaja 1992 –  2012“ je naglašeno, da je putem medija i plakata upućen Javni poziv građanima sanske i susjednih općina da svojim prisustvom uveličaju ovu manifestaciju, a uručeno je oko 100 pozivnica, ustanovama, preduzećima i  visokim zvanicama iz Unsko – sanskog kantona, Federacije i države BiH. U subotu će biti organizirana kolona za odlazak na Galaju, koja sa Trga Ljiljana kreće u 13:15 sati.