instant fap

Utvrđeno pet kandidata za reisu-l-ulemu IZ-a u BiH

Komisija za provođenje izbora kandidata za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na današnjoj sjednici utvrdila je pet kandidata za novog reisa IZ-a u BiH, potvrdio je za agenciju Anadolija predsjednik Komisije i predsjednik Sabora IZ-a u BiH Safet Softić.

Kandidati za reisa, prema odluci Komisije, su tuzlanski muftija Husein ef. Kavazović, travnički muftija Nusret ef. Abdibegović, sarajevsaki muftija Husein ef. Smajić, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici Halil ef. Mehtić i zenički muftija Ejub ef. Dautović.

Komisija je konstatovala da svih pet kandidata ispunjavaju uvjete za reisa, te da je, što se tiče broja kandidatura, najviše dobio Kavazović (11 kandidatura), pet Mehtić i ostala trojica po tri kandidature.

Datum održavanja Sabora IZ-a u BiH, na kojem će se tajnim glasanjem utvrditi tri kandidata za reisu-l-ulemu koji će naslijediti aktuelnog reisa IZ-a u BiH Mustafu ef. Cerića, još nije određen, kao ni datum zasjedanja Izbornog tijela koje će konačno izabrati novog reisa.

KOMENTARI