instant fap

Uz pomoć poslanika DNZ-a i SBiH: Lipovačinoj Vladi odobren novi minus

Poslanici u Skupštini Unsko-sanskog kantona odobrili su rebalans budžeta Vladi Hamdije Lipovače, uprkos lošoj ocjeni budžeta od ureda za reviziju, i na to sve Skupština mu je odobrila ulazak u novi minus kod banaka radi navodnog vremenskog usklađivanja plaća budžetskih korisnika.

Sredstva MMF-a?

Rasprava je trajala do kasno u noć, činilo se da opoziciona SDA želi ovim rebalansom rušiti premijera, ali nije imala dovoljno podrške. Najviše ih je ljutilo što se premijer nije ni udostojio prisustvovati sjednici i braniti rebalans, a zatim i što poslanici još nisu upoznati sa revizorskim izvještajem, iako se od njih traži da aminuju nove budžetske vratolomije. Ovaj rebalans pojavio se sa novim deficitom od 9,78 miliona, te zajedno sa starim od 13 miliona, predlagač, to jest Vlada, predviđa “Budžet uravnotežiti sredstvima pozajmice od Federacije BiH iz sredstava MMF-a”,  kako stoji u dokumentu.

Međutim, poslanici su se pozivali na tvrdnje federalnog ministra finansija Ante Krajine da ta sredstva MMF-a uopće nisu namijenjena, ni marke, za kantone, te da je ovaj rebalans farsa.

Da je rebalans loš, priznao je i poslanik DNZ-a Ismet Dolić, inače bankar i stručnjak iz ekonomije, ali je rekao da će ipak glasati za njega.

– Uporno se prigovara periodu vladavine SDA, ali mi nikad nismo dozvolili da se ovako besramno u budžetu konstatuje deficit, a da se ne obrazloži ni po kakvim tačkama. Transparentnost je nikakva, a upozoravamo i gospodu koja priznaje nikakvost ovog rebalansa, a tvrde da će ipak glasati za njega, da na takav način šalju katastrofalnu poruku javnosti, kazao je predsjednik SDA Esad Bašagić, tvrdeći da je ovaj kanton krenuo putem na kojem je grčka ekonomija propala.

Tri sata pauze trebalo je vladajućim SDP-a, SBB-a i ASDA koaliciji da izlobiraju dovoljno ruku da izglasaju rebalans. U tome su im pomogli i poslanici Stranke za BiH. Bilo je i poslanika SDP-a koji su glasali protiv ovog rebalansa, kao što je Ekrem Prošić Maršal, koji ga je, također, ocijenio katastrofalnim.

Ali, nakon preglasavanja uslijedio je novi šok: isti poslanici su odobrili saglasnost premijeru Lipovači da s Ministarstvom finansija uđe u kratkoročno kreditno zaduženje po transakcijskom računu, a da pritom nisu dobili ni iznos za koji se zadužuju, niti banku, što je nečuveno.

Razlog ulaska u ovaj overdraft je blijed, želi se omogućiti svim budžetskim korisnicima da prime platu isti dan. Radi se o sličnom minusu “u crvenom” koji imaju i građani na svojim karticama, dakle Vlada će uzeti i unaprijed svoje prihode iz budućih mjeseci, a banke će na tome profitirati.

Bihaćki recept

Poslanik SDA Sead Kadić upozorio je da se ovdje radi o istom scenariju po kojem je i Općina Bihać dovedena u ćorsokak.

– Upravo ta ekipa sada, umjesto po Općini Bihać jaše po Kantonu, i radi iste stvari, zadužuje nas kod banaka, uzima dugoročne da bi plaćala kratkoročne kredite, sve dok ne dođe do konačnog kraha, kakav se desio u Bihaću, upozorio je Kadić.

KOMENTARI