Uz zvuke harmonike na Lino višebojcu u Sanskom Mostu započelo proljeće

Homeinmedia danasUncategorized

Uz zvuke harmonike na Lino višebojcu u Sanskom Mostu započelo proljeće

„Lino višebojac“ u Sanskom Mostu

OŠ „Mahala“ ugostila je četvrti višebojac ove sezone

Točno mjesec dana nakon prvog Lino višebojca u četvrtoj sezoni u Bosni i Hercegovini, učenici OŠ „Mahala“ ugostili su rasplesanu karavanu zabave, sporta, pjesme i stvaralaštva. Kulturno – umjetnički program otvorila je folklorna skupina škole, koja je do sada bila sudionik mnogobrojnih plesnih festivala u Turskoj, Švicarskoj i  Sloveniji. Nakon njih, svoj talent za sviranje harmonike pokazali su Hamza Salešević, Irma Kadirić i Mehmed Salešević, koji su ujedno i učenici glazbene škole.

Sportaši koji su bili gosti Lino višebojca – Abdel Sawanda, član judo kluba „Sana“, Elmina  Sarajlić, nogometašica ŽNK „Sana“ i reprezentativka U-16 reprezentacije BiH, Edvin Cerić, košarkaš OKK „Sana“ i Merisa Omerović, košarkašica u OKK „Sana“ i košarkaški sudac, bodrili su natjecatelje, ali i izgubili u pucanjima na koš i na gol. Ajla Asotić, učenica V-1 razreda u pucanjima na koš bila je bolja od Elmine i Merise, dok je Kenan Amidžić, učenik III-1 razreda bio je bolji od Abdela i Edvina.

Najbolji literarni sastavak na temu „Svijet po mom“ napisala je Aiša Redžić, učenica IX-1 razreda. Najbolje su navijali učenici V-1 razreda, a najbolje transparente napravile su sestre Ajsela i Minela Mušanović sa prijateljicom Rešidom Salihović.

Pobjednik Lino višebojca u Sanskom Mostu, sa 140 osvojenih bodova, je Dženan Korlat, učenik IX-1 razreda, a pobjednica, sa 130 bodova – Erna Omić iz VI-1.

Lino višebojac, projekt pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Ministarstva obrazovanja, nauke kulture i sporta Vlade Unsko – sanske županije/kantona, te Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, pet županijskih/kantonalnih ministarstava i pedagoških zavoda, te medijsku podršku Sportskih novosti, a u organizaciji kompanije Podravka u BiH realizira se četvrtu godinu zaredom u Bosni i Hercegovini, a već više od desetljeća u Hrvatskoj.

Lino višebojac je projekt čiji je cilj potaknuti učenike osnovnih škola na bavljenje sportskim aktivnostima i razvijanje njihovih sportskih navika, te promociju školskog sporta i učeničkog stvaralaštva, a već četvrtu godinu se održava i u osnovnim školama širom Bosne i Hercegovine. Četvrta sezona Lino višebojca započela je u Visokom, a nakon višebojca u Tesliću, Gračanici i Sanskom Mostu, slijede višebojci u Ljubuškom i Mostaru, te Istočnom Sarajevu i Čitluku.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: