Uzeo je legendarnom Johnsonu rekord na 400 metara i šokirao Bolta

HomeSport

Uzeo je legendarnom Johnsonu rekord na 400 metara i šokirao Bolta

Želite li postati novi Bolt?: Pogledajte kakve su mogućnosti da se to desi

Južnoafrikanac Wayde van Niekerk osvojio je naslov olimpijskog pobjednika na 400 metara u Rio de Janeiru, a u finalu je postavio novi svjetski rekord s vremenom od 43.03 sekundi čime je za 15 stotinki nadmašio 17 godina star rekord legendarnog Amerikanca Michaela Johnsona.

Van Niekerk (24) je u finalu trčao u osmoj stazi, te je uoči posljednjih 100 metara bio skoro poravnat s Kiranijem Jamesom iz Grenade i Amerikancem LaShawnom Merrittom. No, onda je munjevito ubrzao i kroz cilj prošao u nestvarnom vremenu.

Dosadašnji najbolji rezultat Van Niekerka na 400 metara bio je 43.48 koji je trčao u finalu prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Pekingu kada je također osvojio zlato.

Bolt u čudu

Južnoafrikanac je novi svjetski rekord na 400 metara postavljao u trenucima kada se Usain Bolt pripremao za svoju utrku na 100 metara, u kojoj će kasnije trijumfovati.

Bolt je tokom zagrijavanja na trenutak zastao da pogleda utrku na 400 metara i kao da nije mogao vjerovati šta vidi na zvaničnom semaforu kada je Van Niekerk projurio preko ciljne linije.

Usain Bolt's reaction to Wayde van Niekerk's WR 43.03 in the 400m final.

Inače, do srebra je na 400 metara stigao Van Niekerkov vršnjak Kirani James, koji je branio zlato otprije četiri godine iz Londona, sa 43.76, dok je bronzanu medalju osvojio olimpijski pobjednik iz Pekinga u ovoj disciplini, LaShawn Merritt (30) sa 43.85.

Svjetski rekord Van Niekerka drugi je najbolji rezultat svih vremena postavljen na atletskim takmičenjima u Riju nakon što je u petak Etiopljanka Ayana Almaz popravila 23 godine stari svjetski rekord na 10.000 metara za gotov 15 sekundi.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0